Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Izraelská armáda cvičí židovské osadníky

Izraelská armáda cvičí židovské osadníky

Izraelské osady

Izraelské osady

Izraelská armáda informovala, že bylo v těchto dnech dokončeno první kolo nutného výcviku příslušníků bezpečnostních složek židovských osad, aby byli připraveni pro případ vypuknutí nepokojů v souvislosti se zářijovým zasedáním OSN.

Vzhledem k tomu, že naprostá většina z dotčených osob za sebou již má povinnou vojenskou službu, jednalo se spíše  o specializační výcvik, který by jim měl pomoci co nejlépe zvládat možné konfliktní situace, ke kterým by mohlo dojít. Součástí výcviku bylo několik různých scénářů, včetně možnosti, že Palestinci budou pořádat své protestní akce u brány některé z osad.

Podle zástupce výboru Ješa se nejednalo o nic zvláštního, právě vzhledem k tomu, že příslušníci ostrahy osad již za sebou mají vojenskou službu. Kolik osob se aktuálního výcviku zúčastnilo neřekl, ale upřesnil, že z přibližně 140 bloků osad vybudovaných na Západním břehu má většina nějakou ostrahu, jen minimum jejích členů má ale podle něj střelnou zbraň. Hovořil také o tom, že ozbrojení příslušníci ostrahy jsou vázáni rozkazy jednat tak, aby minimalizovali riziko usmrcení civilistů. V případě napadení osady by tak reakce měla být čistě obranná, nikoliv útočná.

Ozbrojená ostraha osad je však částečně kontroverzním tématem. Izrael umožňuje jejich existenci z důvodu bezpečnosti jednotlivých osad. V minulosti došlo nesčetněkrát k teroristickým útokům a pokusům o ně právě v těchto osadách. Palestinci a některé lidskoprávní organizace si však stěžují, že osadníci někdy zbraně používají k útokům na Palestince a že Izrael tyto incidenty jen velmi pomalu vyšetřuje.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.