Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Izraelská blokáda Pásma Gazy je legální, tvrdí zpráva OSN a Turci se zlobí, omluva rodinám zabitých aktivistů jim nestačí

Izraelská blokáda Pásma Gazy je legální, tvrdí zpráva OSN a Turci se zlobí, omluva rodinám zabitých aktivistů jim nestačí

Loď Mavi Marmara (foto: Hevesli, licence: CC BY-SA 3.0)

Loď Mavi Marmara (foto: Hevesli, licence: CC BY-SA 3.0)

Dlouho očekávaná zpráva OSN o izraelském zásahu proti turecké lodi směřující do Pásma Gazy byla konečně zveřejněna. Izraelská blokáda Pásma Gazy byla označena za legální, izraelský zásah proti lodi Mavi Marmara byl ale označen za příliš tvrdý. I přes tuto kritiku je Izrael se zjištěním komise spokojen, protože izraelskými odpůrci často diskutovaná legálnost blokády jako takové nebyla zpochybněna.

Izrael podle zprávy čelí opravdové hrozbě ze strany ozbrojenců z Pásma Gazy a námořní blokáda je proto legitimní bezpečnostní opatření, které má zabránit tomu, aby se zbraně dostaly po moři do Pásma Gazy. Tento postup je prý plně v souladu s mezinárodním právem.

V části diskutující zásah izraelské armády na palubě lodi se hovoří o tom, že se vojáci setkali s organizovaným a násilným odporem od skupiny pasažérů, což si vyžádalo využití síly. Ta ale byla podle zprávy příliš velká a neopodstatněná. Navrhuje proto Izraeli, aby se vhodným způsobem omluvil a odškodnil rodiny devíti osob, které byly při zásahu zabity. To však odmítá Turecko, které nepovažuje tento postup za dostatečný a vyžaduje plnohodnotnou omluvu.

Zpráva také hovoří o tom, že snaha pasažérů prolomit blokádu Pásma Gazy byla lehkomyslná a existují vážné pochybnosti o způsobu a skutečných důvodech a cílech organizátorů plavby, zejména hnutí IHH (turecká nevládní organizace). Kritizováno je také Turecko za to, že neudělalo dost pro to, aby přesvědčilo organizátory přehodnotit plány.

Turecko v návaznosti na zveřejněné závěry ze země vypovědělo izraelského velvyslance a v zemi zůstane pouze nižší diplomatické zastoupení. Podobně tomu bude v Izraeli.

 

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.