Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Izraelská policie provedla demolici domů v osadě Migron (+video)

Izraelská policie provedla demolici domů v osadě Migron (+video)

Shromáždění v Migron (foto: Shuki, licence: CC BY-SA 3.0)

Shromáždění v Migron (foto: Shuki, licence: CC BY-SA 3.0)

Stovky policistů dorazily okolo jedné hodiny ráno do osady Migron aby provedly výkon soudního rozhodnutí a zbouraly tři domy, které zde osadníci postavili. Ti byli postupem překvapeni a pokusili se ještě narychlo zajistit nové soudní rozhodnutí. Podařilo se jim ale demolici jen o hodinu pozdržet. Policie následně demolici dokončila a osadníci kladli jen relativně malý odpor. Šest jich bylo během policejní akce zadrženo.

Podle osadníků se premiér Benjamin Netanjahu snaží demolicí jen odvést pozornost od sociálních protestů, které v Izraeli trvají již přibližně dva měsíce.

Migron je největší a nejrozvinutější nelegální osadou.  Žije v ní více než 50 rodin. Spory se táhnou již několik let a i přes soudní rozhodnutí stát zatím oddaloval vyklizení této osady, za což byl v posledním soudním rozhodnutí kritizován. Oddálením vyklizení osady podle soudu došlo k tomu, že se osada stihla rozrůst a žije v ní více lidí. Demolice takové osady je pak mnohem komplikovanější. Podle posledního rozhodnutí musí stát provést vyklizení osady do března 2012.

Přečtěte si: Izraelský nejvyšší soud rozhodl o vyklizení židovské osady Migron.

 


Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.