Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Při rozsáhlé operaci byly na Západním břehu zajištěny teroristické buňky Hamásu, které plánovaly útoky v Izraeli

Při rozsáhlé operaci byly na Západním břehu zajištěny teroristické buňky Hamásu, které plánovaly útoky v Izraeli

Znak hnutí Hamás

Znak hnutí Hamás

Při společné operaci Šin Bet, izraelské armády a policie, která probíhala několik posledních měsíců, bylo odhaleno několik teroristických buněk Hamásu, které plánovaly útoky v Izraeli. Útok se povedl jen jedné z těchto buněk. Došlo k němu v březnu v Jeruzalémě, kde byl nastraženou výbušninou zabit jeden britský turista a dalších 47 lidí bylo zraněno.

Naplánovány však byly i další útoky, například sebevražedný útok v Pisgat Ze’ev. Při něm měla být použita bomba tvořena 3 kilogramy výbušniny a šrapnely pro větší ničivý účinek. Bomba byla zajištěna v domě u 23letého Azhaka Arrafata ve východním Jeruzalémě. Muž měl izraelské doklady. Od něj pak vedla cesta do Hebronu k sebevražednému útočníkovi Saidu Qawasmehovi (20). Arrafat byl zapleten i do březnového bombového útoku a plánoval navíc únos civilisty.

Zadržen byl také 39letý Iman al-Adm, držitel jordánských i palestinských dokladů. Muž prodělal výcvik v Sýrii a podílel se na operacích Hamásu v zahraničí, včetně Sýrie, Turecka a Číny.

Buňka teroristů byla odhalena také ve věznici Ktziot, kde se její vůdce snažil získat pro spolupráci vězně, kteří měli být v brzké době propuštěni. Měli se soustředit zejména na únosy izraelských vojáků.

Únos izraelského vojáka plánovala také buňka 42letého Šahera Skaphiho z Hebronu. Ten při výslechu vypověděl, jak dostával příkazy z Pásma Gazy o tom, jak únos provést, kde vojáky držet a jak vyjednávat o jeho výměně za vězně z řad příslušníků Hamásu. Z Gazy mu také měly být dodány zbraně.

Odhalena byla síť 13teroristických buněk, která čítala několik desítek členů, kteří byli v uplynulých týdnech pozatýkáni. Odhalené teroristické buňky byly pokusem Hamásu o opětovné vybudování teroristické infrastruktury na Západním břehu Do plánu byly zapojeny i buňky Hamásu operující v zahraničí. Podařilo se také zajistit pokusy o propašování zbraní z Pásma Gazy právě na Západní břeh.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.