Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Cestování a zajímavosti, Ostatní, Zajímavosti, Zpravodajství » Na minutu u … etiopských Židů (+video)

Na minutu u … etiopských Židů (+video)

Izraelský voják etiopského původu (foto: David Bicchetti, licence: CC BY-SA 3.0)

Izraelský voják etiopského původu (foto: David Bicchetti, licence: CC BY-SA 3.0)

Etiopští Židé se sami označují jako potomci jednoho z deseti ztracených kmenů Izraele, které se ztratily po zničení Šalamounova chrámu, konkrétně kmene Dan. Další legendy je označují jako potomky hebrejského kmene, který se oddělil během exodu z Egypta či jako potomky doprovodu přiděleného králem Šalomounem legendární královně ze Sáby, či jejího syna Minilika I.

Většina soudobých vědců však tvrdí, že jejich původ, lze spíš nalézt ve vlivu semitské a židovské kultury, které pronikaly do Etiopie z Arabského poloostrova. Studie DNA přesvědčivě prokázaly, že etiopští Židé jsou po genetické stránce podobní jiným obyvatelům Etiopie a že tím pádem nejsou nijak příbuzní s ostatními Židy. To ukazuje, že k judaismu zřejmě kdysi konvertovali.

Židovské náboženské instituce neměly vůči Falášům jednotný názor. Hlavní izraelský rabinát je uznal za Židy až roku 1973. V následujícím roce, kdy skončila císařská vláda Haile Selassieho, se situace Falášů stala nesnesitelnou. V průběhu 80. a začátkem 90. let tak proběhly operace Mojžíš, Jozue a Šalamoun, při kterých izraelská armáda, ve spolupráci se CIA, přemístila prakticky celou etiopskou židovskou komunitu do Izraele.

 

Pro ty, které tato komunita zaujala přidávám píseň Zichronot me Afrika (Vzpomínky na Afriku), kterou napsal Šlomo Gronich a zpívá ji sbor Šeba složený z izraelských teenagerů s etiopskými kořeny a dobové záběry z operace Šalamoun.

Zdroj: Infolive.tv, wikipedia

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Cestování a zajímavosti, Ostatní, Zajímavosti, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.