Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Izraelská ambasáda v Egyptě napadena, 200 zraněných (+videa)

Izraelská ambasáda v Egyptě napadena, 200 zraněných (+videa)

Dav před izraelskou ambasádou

Dav před izraelskou ambasádou

Několik stovek demonstrantů napadlo v pátek večer izraelskou ambasádu v egyptské Káhiře. Výtržníci zdemolovali část bezpečnostní zdi před ambasádou a údajně pronikli až dovnitř budovy. Nejprve strhli izraelskou vlajku a následně pronikli do budovy. Podařilo se jim dostat do parta, kde je umístěna ambasáda, ale za bezpečnostní dveře se jim již proniknout nepodařilo. K protestům před izraelskou ambasádou došlo již před měsícem, kdy dav strhnul izraelskou vlajku, ale dovnitř budovy se nedostal.

Není jasné, co se stalo s egyptskými bezpečnostními jednotkami, které mají na starosti zajistit bezpečnost ambasády. Proti davu zasáhla egyptská armáda. Podle zpráv arabské televize Al- Arabija bylo při střetech zraněno asi 200 osob, 4 lidé byli zadrženi. Z izraelských občanů nebyl zraněn nikdo. Nikdo z nich totiž v době útoku na velvyslanectví nebyl.

Zdroje z Jeruzaléma označují tento incident za velmi vážný. Ministr zahraničí přijel do úřadu a je ve spojení s izraelskou diplomatickou misí v Káhiře. Premiér Netanjahu již situaci konzultoval s americkým prezidentem Obamou. Izrael je ve spojení jak se zástupci Egypta, tak i zástupci Evropské unie.

 

Zdroj: Ynet, Jerusalem post

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.