Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Demonstrace na podporu Izraele se tento týden uskuteční v Praze

Demonstrace na podporu Izraele se tento týden uskuteční v Praze

Pozvánka

Pozvánka

V úterý 13. září se v Praze uskuteční demonstrace na podporu Izraele s názvem „Izrael v ohrožení“. Datum bylo vybráno záměrně podle zahájení jednání Valného shromáždění OSN, v jehož rámci by měla Palestinská samospráva vznést požadavek na přidělení plného členství v této organizace a tím i potvrzení vlastní státnosti.

Pořadatelem akce je Křesťanské společenství Praha Jih.

 

Oficiální pozvánka pořadatelů s bližšími informacemi ochystané akci:

13. září 2011 se sejdeme na náměstí F. Kafky, abychom podpořili Stát Izrael.

13. 9. začíná zasedání Valného shromáždění  OSN, kdy na pořad přijde i otázka vyhlášení palestinského státu. Na této demonstraci chceme ukázat, že:

1) Palestinský stát už existuje – je jím Jordánsko;

2)Vznik palestinského státu v hranicích před konfliktem z roku 1967 bez vzájemné dohody o  hranicích a míru s Izraelem je v rozporu s rezolucí 242  RB OSN z roku 1967 stejně jako podmínkami mírového procesu na základě dohod z Osla. OSN se tak pokouší vnutit Izraeli uspořádání, které přímo ohrožuje jeho existenci.

AD 1) V roce 1922 Britové rozdělili Palestinu na Předjordánsko a Transjordánsko, přičemž Transjordánsko zahrnovalo 78 % geografického území Palestina. Britové předali toto území svému spojenci, hašemitskému vládci. Ještě v roce 1981 prohlašoval král Hussajn, že: „Jordánsko je Palestina a Palestina je Jordánsko“.

AD 2) Izrael nebrání existenci palestinského státu, ovšem za předpokladu, že palestinští představitelé uznají právo Izraele na existenci v míru a bezpečných hranicích. To se však dosud nestalo a existují historicky podložené důvodné pochybnosti o tom, že se to kdy stane. Proto je vyhlášení palestinského státu tak, jak o tom má jednat VS OSN, ohrožením existence Izraele, jediného demokratického státu v regionu.

akci podporují tyto organizace a skupiny:

ICEJ ČR
Operace Ester
Židovská obec v Praze
Federace židovských obcí v České republice
Židovské muzeum v Praze
Nadační fond obětem holocaustu
Židovská liberální unie v ČR

Program akce:

17:30 – 18:00

• izraelská hudba ke zpěvu i tanci – (bez ozvučení)

18:00 – 19:00

• zahájení akce s plným ozvučením

• úvod: Matouš Zoubek

• projev: režisér Václav Marhoul

• hraje Menorah

• projev: poradce premiéra MUDr. Roman Joch

• pozdrav z izraelské ambasády

• hraje Menorah

• zamyšlení: ředitel židovského muzea PhDr. Leo Pavlát (v zastoupení)

• projev: Matouš Zoubek

• závěr

Zdroj: Křesťanské společenství Praha Jih

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky: ,

2 odpovědi (odpovědí) "Demonstrace na podporu Izraele se tento týden uskuteční v Praze"

  1. Pepča napsal:

    Nejhorší je, že trpělivost s „Bibim“ dochází už i Američanům. Odcházející ministr obrany Robert Gates řekl na setkání amerických bezpečnostních představitelů, že Netanyahu je „nevděčný spojenec“, protože Spojené státy poskytly Izraeli tolik bezpečnostních záruk a výměnou za to od něj nedostaly nic, zvláště co se týká mírového procesu. Netanyahu je podle Gatese navíc také nebezpečný pro samotný Izrael, protože vede svou zemi do stále větší mezinárodní izolace a odmítá chápat demografickou realitu země. Jestli vám leží na srdci blaho Izraele, měli byste tedy jít demonstrovat spíš proti Netanyahuovi a jeho ministrovi zahraničí Liebermanovi…

    http://www.bloomberg.com/news/2011-09-06/robert-gates-says-israel-is-an-ungrateful-ally-jeffrey-goldberg.html

    1. admin napsal:

      Pokud to má být poznámka směrem k organizátorům demonstrace, tak by bylo zřejmě lépe směřovat ji přímo k nim.
      A co se týče Roberta Gatese, tak jeho názory jsou dlouhodobě takové. Má svou představu o tom, jakým směrem by se měl Izrael vydat. Každý má své zájmy – ať už jsou to Spojené státy nebo Izrael. Na výsledku se mohou shodnout, ale na tom jak se k tomu výsledku dostat se jejich názory mohou lišit. Takže v zásadě nic objevného.