Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Čtyřka navrhuje nová mírová jednání, dohoda by mohla být uzavřena už příští rok

Čtyřka navrhuje nová mírová jednání, dohoda by mohla být uzavřena už příští rok

Ban Ki-moon a Šimon Peres (foto: World Economic Forum, licence: CC BY-SA 2.0)

Ban Ki-moon a Šimon Peres (foto: World Economic Forum, licence: CC BY-SA 2.0)

Mezinárodní čtyřka v pátek navrhla nový rámec pro politická jednání mezi Izraelem a Palestinci. Delegace obou stran by se měly sejít poprvé během měsíce a finální dohoda by měla být učiněna na konci příštího roku. Tak zní současný plán, který vzešel z dohody OSN, EU, USA a Ruska. K zásadnímu pokroku by podle něj mělo dojít již za 6 měsíců.

Prohlášení vydané po setkání generálního tajemníka OSN Ban Ki-moona, Vysoké představitelky EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Catherina Ashtonové, americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové a ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova také vyzývá Izrael a Palestinskou samosprávu, aby se zdrželi „provokativních činů“.

Návrh, který hovoří o dohodě do konce příštího roku, nicméně není nijak konkrétní ohledně zásadních témat, která stojí v cestě dohodě mezi Izraelci a Palestinci. Neřeší hranice, osady, Jeruzalém ani palestinské uprchlíky. Je spíše snahou o znovuzahájení jednání.

Zatím není jasné, zda se Izrael a Palestinci budou na návrhu Čtyřky podílet.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.