Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Prezident Peres pozval zahraniční diplomaty na novoroční recepci (+video)

Prezident Peres pozval zahraniční diplomaty na novoroční recepci (+video)

Šimon Peres při projevu k zástupcům diplomatických sborů

Šimon Peres při projevu k zástupcům diplomatických sborů

Izraelský prezident Šimon Peres uspořádal k příležitosti oslav Roš Hašana (židovský nový rok) recepci pro členy diplomatických sborů více než 60 států světa, kteří slouží v Izraeli. Účastnili se i zástupci Jordánska a Egypta.

Prezident Peres ve svém projevu nejprve popřál všem přítomným k novému roku a následně hovořil mimo jiné i o mírovém procesu a posledních událostech v New Yorku. Podle Perese je nyní nebezpečí v regionu větší než kdy dříve, zároveň je ale podle něj mír nyní tak dosažitelný.

Zdůraznil také své výzvy směrem k Mahmúdu Abbásovi, ke kterému prý chová respekt i sympatie, aby se vrátil k jednacímu stolu. Nelze prý dále ztrácet čas. Prezident se také vyjádřil k navrhované mírové iniciativě Čtyřky, kterou označil jako důležitou iniciativu, která může vést k míru.

Peres také využil příležitost k ostré kritice OSN, zejména kvůli tomu, že je na zasedání zván současný íránský prezident Mahmúd Ahmadinežád. Ten prý postupuje proti cílům a zásadám OSN, když hrozí zničením Izraele, vyhrožuje použitím síly a popírá holokaust. Je podle Perese nebezpečný a stále vede teroristické aktivity, dodává zbraně Hamásu a Hizballáhu.

Zdroj: IMRA

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.