Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Náboženství, Politika, Zpravodajství » Izraelský premiér přeje k svátku Roš Hašana a vyzývá Palestince, aby uznali židovský stát (+video)

Izraelský premiér přeje k svátku Roš Hašana a vyzývá Palestince, aby uznali židovský stát (+video)

Benjamin Netanjahu popřál ke svátku Roš Hašana

Benjamin Netanjahu popřál k svátku Roš Hašana

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pravidelně prostřednictvím internetu přeje k různým svátkům, židovským, muslimským i křesťanským. Nejaktuálněji popřál k židovskému svátku Roš Hašana. Kromě přání k svátku jako takovému se ve svém videu vrátil i k mírovému procesu, kdy opět zopakoval požadavek, aby Palestinci uznali Izrael jako židovský stát a vrátili se k jednacímu stolu. Tento požadavek nezazněl z úst izraelského premiéra poprvé, nicméně na palestinské straně zatím nenalezl pochopení.

Chci vám všem popřát hezký Nový rok z Jeruzaléma, věčného, jednotného hlavního města židovského národa a Státu Izrael.

Před pár dny jsem se na Facebooku zeptal: Co byste popřáli Izraeli do nového roku? Odpověď byla obrovská. Sharon DeVitorio přeje aby nám B-h přinesl mír nyní a na vždy. Děkuji ti Sharon. Ann Johnstone přeje klidný a požehnaný nový rok. Děkuji ti Ann. Děkuji vám, vylo vás tolik a já jsem hluboce dojat, stejně jako lid Izraele, za vaše přátelství, oddanost a mohu řict i vaši lásku. Sdílíme vaši touhu po lepší budoucnosti pro Izrael, židovský národ a Blízký východ jako celek.

Tento region od doby kdy jsme slavili předchozí Nový rok prošel obrovskými turbulencemi. A co tyto turbulence znamenají, je že doufáme v demokratické síly, ty co chtějí svobodu a mír. Ale nemůžeme si být jistí. Jsou zde i síly, které do regionu chtějí vrátit dokonce mnohem temnější období. Můžete si být jisti, že Izrael je na straně svobody a míru.

Aby mohl být uzavřen mír, musí být Izrael silný. Lidé uzavírají mír se silnými, ne se slabými, slabé odstrčí stranou. Aby Izrael zůstal silný, musí budovat svou ekonomiku, vzdělávání, vztahy s přátelskými zeměmi po celém světě. A přesvědčit svět o realitě  a naší upřímnosti touhy po míru. Pokusil jsem se o to před několika dny v OSN. Nabídl jsem svou ruku pro mír prezidentovi Palestinské samosprávy. Zatím neodpověděl, ale doufáme, že třeba příští rok tak učiní.

Aby tento mír přetrval, aby se zformoval, musí Palestinci uznat to, co uznáváte i vy všichni. Že Izrael je židovský stát. Že si Židé po všech bolestných útrapách zaslouží své jedno jediné místo pod sluncem. V zemi Izrael, ve Státě Izrael. Vím, že je to pro vás velmi důležité , ale je to velmi důležité také pro spravedlnost a pravdu a zdravý rozum, který musí provázet mír. Palestinci musí konečně udělat to, co desítky let odmítají. Uznat jeden jediný židovský stát a pokud tak učiní, myslím si, že budeme mít velmi, velmi dobrý rok.

Šana tova vám všem.

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Náboženství, Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.