Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Pallywood je stále v kurzu, ukazuje italský fotograf (+video)

Pallywood je stále v kurzu, ukazuje italský fotograf (+video)

Kontrast mezi mediálním obrazem a realitou.

Kontrast mezi mediálním obrazem a realitou.

Italský fotograf Ruben Salvadori, student na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě v oborech mezinárodní vztahy a antropologie/sociologie, zahájil zajímavý projekt soustředící se na fotografy. Při své práci fotografa se začal zaměřovat na své kolegy a pokusil se zaznamenat, jak vypadá pozadí vzniku fotografií, které se dostávají do světových médií. Zdůrazňuje tak vliv fotografů a médií obecně na utváření toho, co je předkládáno jako realita čletářům novin a časopisů.

Následující video pochází z prezentace zmíněného projektu, který byl mezitím v Itálii oceněn a Ruben Salvadori díky tomu získal práci pro prestižní agenturu.

 

Vliv médií na utváření obrazu izraelsko-palestinského konfliktu je velký. Pro tuto oblast se dokonce vžil speciální název Pallywood. Zahrnuje nejen zinscenované scény, ale v širším významu také rozhodující vliv médií na interpretaci situace. Mezi klasické případy patří například události okolo kanadského studenta Tuvii Grossmana, jehož fotografie obletěla svět a po určitý čas byla také součástí reklamního banneru na stránkách egyptské vlády. Tuvia Grossman byl představován jako Palestinec napadený izraelskými vojáky. Až po čase se jeho otci podařilo přesvědčit média, že Tuvia je Kanaďan, kterého napadla a vážně zranila skupina Palestinců a nebýt izraelských vojáků, zřejmě by tehdy nepřežil*. Práce Rubena Salvadoriho ukazuje, že se situace příliš nezměnila.

 

* Za zmínku jistě stojí, že Tuvia Grossman v roce 2010 imigroval z USA do Izraele a měl možnost se po deseti letech od zmíněného incidentu setkat s vojákem, který mu zachránil život. Zmíněným vojákem byl tehdejší příslušník pohraniční policie Gideon Tzefadi, izraelský Drúz. (více o Drúzech si můžete přečíst v článku Národnostní a náboženské minority v izraelské armádě.

 

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.