Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Vůdcové Hamásu a Fatahu se sešli v Hebronu, aby jednali o usmíření

Vůdcové Hamásu a Fatahu se sešli v Hebronu, aby jednali o usmíření

Znak hnutí Hamás

Znak hnutí Hamás

Znak hnutí Fatáh

Znak hnutí Fatáh

Představitelé momentálně znesvářených hnutí Hamás a Fatah se sešli v Hebronu, kde měli jednat o možném usmíření. Schůzka proběhla v domě Násira al-Šaera, bývalého zástupce Ismaila Haníji, který v Pásmu Gazy vykonává funkci premiéra. Fatáh na jednání zastupovali Azzam al-Ahmad, který vede tým pro národní dialog, a Mahmúd al-Alul, člen ústředního výboru Fatahu.

Podle jednoho ze zdrojů bylo cílem schůzky zajistit usmíření obou hnutí v co nejbližším termínu. Jednalo se i o vězních, které jedna či druhá strana drží z politických důvodů. Na programu byly také kroky pro vybudování vzájemné důvěry. Setkání bylo nicméně popsáno jako úvodní krok pro přípravu agendy před schůzkou obou hnutí v Káhiře, která je naplánována na začátek října.

Vzájemné sbližování obou hnutí neprobíhá příliš rychle. Dohoda o usmíření podepsaná 4. května v Káhiře vytýčila cestu k vytvoření společné vlády technokratů a k překonání vzájemných sporů, které rozdělily Palestince v roce 2007. V srpnu se ale Fatah a Hamás shodli na tom, že snahy o usmíření odloží  na září.

Zdroj: Maan

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.