Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Teherán hostí konferenci na podporu palestinské intifády

Teherán hostí konferenci na podporu palestinské intifády

Íránská vlajka

Íránská vlajka

Íránská agentura Fars informovala o tom, že se v Teheránu uskuteční již pátý ročník mezinárodní konference na podporu palestinské intifády. Mají se jí údajně zúčastnit stovky íránských a zahraničních politiků, účast přislíbilo více než 50 parlamentních delegací, politických osobností, intelektuálů a mnoho státních představitelů z muslimských i nemuslimských zemí.

Dvoudenní konferenci, která byla dnes zahájena, předsedá předseda íránského parlamentu Ari Larijani, který by se měl s některými delegacemi setkat i během soukromých jednání.

Konference se účastní delegace z Kataru, Libanonu, Sýrie, Iráku, Indonésie, Kuvajtu, Paraguaje, Zimbabwe, Zanzibaru, Komor, Malawi, Egypta, Ománu, Pobřeží slonoviny, Mexika, Malajsie, Jordánska, Kyrgyzstánu, Kuby, Súdánu, Bolívie, Maďarska, Kolumbie, Tanzanie, Pákistánu, Srí Lanky, Malediv, Sierra Leone a Afghánistánu.

Írán je znám svým nepříliš přátelským vztahem k Izraeli, který nazývá „sionistickou entitou“ případně „sionistickým režimem“, protože Izrael jako stát neuznává. Svůj postoj dal současný íránský prezident Mahmúd Ahmadinežád na vědomí i během projevu v OSN. Řekl při něm, že vytvoření uznaného palestinského státu je jen prvním krokem. „Uznání palestinského státu není posledním cílem. Je to jen jeden krok k osvobození celé Palestiny,“ řekl Ahmadinežád. „Sionistický režim je centrem mikrobů, rakovinnou buňkou, a pokud existuje jen v nepatrné části Palestiny, znovu se mobilizuje a ublíží všem.“

Zdroj: Fars, Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.