Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Cestování a zajímavosti, Města » Gilo – jeruzalémská čtvrť nebo židovská osada?

Gilo – jeruzalémská čtvrť nebo židovská osada?

Gilo (foto: Justin McIntosh, licence: CC BY 2.0)

Gilo (foto: Justin McIntosh, licence: CC BY 2.0)

Jeruzalémská čtvrť Gilo vzbudila v poslední době mnoho debat kvůli plánu izraelské vlády na výstavbu dalších bytových jednotek. Málo se však píše o tom, co vlastně Gilo je, kde leží a proč vzbuzuje tak kontroverzní reakce.

Obecně se Gilo charakterizuje jako čtvrť nebo židovská osada ve východním Jeruzalémě. Znamená to, že leží za tzv. Zelenou linií, tedy dočasnou hranicí příměří, které bylo uzavřeno mezi Izraelem a okolními státy po první izraelsko-arabské válce. Zelená linie není faktickou hranicí a nikdy jako faktická hranice koncipována nebyla, což je opatřeno i v dohodách se sousedními státy. K vytvoření permanentních hranic zatím nedošlo.  Pro Izrael je Gilo jeruzalémskou čtvrtí, pro Palestince nelegální židovskou osadou, která se nijak neliší od jiných osad. Lehce matoucí pak může být fakt, že neleží ve východní části Jeruzaléma (tedy zeměpisně), ale na jeho jihozápadním okraji.

Gilo

Gilo na mapě. Červená čára znázorňuje tzv. Zelenou linii.

Židé koupili většinu půdy na které Gilo dnes stojí v průběhu 30. let 20. století. Následné události v podstatě zamezily možné výstavbě, neboť po první izraelsko-arabské válce získalo vliv na tomto území Jordánsko. Situace se změnila až v roce 1967 po tzv. šestidenní válce, kdy Izrael mimo jiné sjednotil Jeruzalém a získal vliv i v oblasti, kde se dnes nachází Gilo. Jeruzalém a část území okolo něj byla Izraelem anektována (většina oblasti dnes známé jako Západní břeh nikdy anektována nebyla), část půdy byla vyvlastněna. Podle některých zdrojů byla část této vyvlastněné půdy přidána také ke Gilo. Mělo by se jednat asi o 2 700 dunamů, což je 2,7km2.

Gilo vzniklo v roce 1973, přípravy byly na místě zahájeny již v roce 1971. V současné době žije v Gilo něco mezi 35 000 a 45 000 obyvatel. Složení této čtvrti je velmi pestré, žijí zde jak sekulární Židé, tak i věřící Židé a v neposlední řadě také Arabové (kteří jsou zde však v menšině). Mnoho nově příchozích židovských imigrantů se usadilo právě v Gilo.

Kromě bytové výstavby se Gilo dostalo do médií také během tzv. druhé intifády, kdy ze sousední arabské vesnice směřovalo na Gilo nespočet útoků, jednalo se většinou o ostřelování ze samopalů a minometnou palbu. V Bejt Džala se totiž nacházela základna Tanzimu. Útoky si vyžádaly výstavbu ochranné zdi (nezaměňovat s bezpečnostní bariérou, kterou Izrael buduje) a výměnu oken směřujících k Bejt Džala za neprůstřelná. Bariéra byla v roce 2010 po několika letech relativního klidu odstraněna.

 

 

 

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Cestování a zajímavosti, Města · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.