Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Neexistuje jiná cesta než odpor až do zničení Izraele, říká šéf Hamásu

Neexistuje jiná cesta než odpor až do zničení Izraele, říká šéf Hamásu

Kháled Mašál (foto: Trango, licence: CC BY 3.0)

Kháled Mašál (foto: Trango, licence: CC BY 3.0)

Politický vůdce Hamásu Khaled Mašál vystoupil v sobotu na pro-palestinské konferenci v Teheránu. Ve svém projevu vyjádřil základní postoj Hamásu v rámci izraelsko-palestinského konfliktu a tím je „odpor dokud není sionistický režim poražen.“

„Doufáme, že si arabské státy uvědomují, že není jiná alternativa, než následování cesty odporu.“

„Nejprve bychom měli osvobodit Palestinu a pak v ní vytvořit stát… Palestinci se musejí uchýlit k odporu, bez ohledu na to jak moc to bude stát, dokud nebude Palestina osvobozena a Izrael zničen,“ řekl Mašál ve svém projevu.

Podle agentury Fars vyzval Mašál různé palestinské skupiny k „nalezení praktické cesty k dosažení svobody vlasti, návratu uprchlíků a vytvořené palestinského státu.“ Zdůraznil také odmítavý postoj Hamásu k palestinské žádosti o členství v OSN, kterou podal Mahmúd Abbás. Podle mluvčího Hamásu Fawziho Barhouma vyjádřil Mašál stanovisko Hamásu jasně a není v něm rozporu.

Představitel Hamásu Ismail al-Aškar navíc informoval o tom, že zprávy o dohodě představitelů Hamásu a Fatahu na jednání o usmíření se nezakládají na pravdě. Připustil kontakty jeho organizace s Fatahem, ale žádná dohoda prý učiněna nebyla.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.