Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Vandalství na arabském hřbitově následováno útokem na synagogu v Jaffa

Vandalství na arabském hřbitově následováno útokem na synagogu v Jaffa

Pomalovaný hrob na hřbitově v Jaffa (foto: Arabs48)

Pomalovaný hrob na hřbitově v Jaffa (foto: Arabs48)

Na dvou hřbitovech v Jaffa bylo poničeno asi 25 muslimských a křesťanských náhrobních kamenů. 22 kamenů bylo pomalováno sprejem nebo jinak poničeno na muslimské části hřbitova, 3 na křesťanské. Mezi nápisy se objevil i nápis „smrt Arabům“. Škoda byla zjištěna během víkendu a není jasné, kdy k vandalství došlo. Policie zahájila vyšetřování, zatím však nebyl zadržen žádný podezřelý. Vyšetřuje se však i možnost, že za vandalstvím stojí fotbaloví fanoušci.

Asi 150 lidí, Židů i Arabů, se v sobotu večer sešlo na emotivní demonstraci, na které požadovali, aby policie co nejrychleji vandaly dopadla. Akce se nesla v duchu protivládního protestu a zúčastnil se jí i arabský poslanec izraelského parlamentu Džamal Zahalka. Nejčastěji kritizovanými politiky byl izraelský premiér Netanjahu a minstr zahraničí Lieberman. Prezident Peres vandalství odsoudil.

Demonstrace v Jaffa (foto: Arabs48)

Demonstrace v Jaffa (foto: Arabs48)

V sobotu večer došlo následně také k útoku na synagogu v Jaffa. Byl na ni hozen tzv. molotovův koktejl, který zasáhl střechu synagogy, ale nezpůsobil větší škody. Nikdo nebyl zraněn. Policie zahájila vyšetřování. Vzrůstají nicméně obavy, že by dalším terčem útočníků mohly být tzv. sukky, které během několika následujících dní vyrostou po celém Izraeli v rámci svátku sukkot (svátek stánků).

Situace v Izraeli se v posledních dnech přiostřila. Na počátku stál palestinský útok na izraelské auto, ve kterém zahynul Ašer Palmer (25) a jeho roční syn. Následoval žhářský útok na mešitu v Tuba Zangaria, žhářský a vandalský útok na budovy samosprávy tamtéž a nyní nově vandalství na hřbitově v Jaffa a útok na místní synagogu.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.