Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Hamás zavedl vstupní víza do Pásma Gazy, může to ohrozit humanitární pomoc

Hamás zavedl vstupní víza do Pásma Gazy, může to ohrozit humanitární pomoc

Pásmo Gazy

Pásmo Gazy

Hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, zavedlo nové omezení pro vstup cizinců do tohoto pobřežního pásma. S platností od úterý se na většinu cizinců bude vztahovat povinnost získání vstupního víza. Žádost by měla být podána nejpozději týden před plánovaným příjezdem do Gazy a vízum se bude udělovat na dobu jednoho měsíce. Cizinci přijíždějící na dobu delší než 1 týden se budou muset registrovat na ministerstvu vnitra, které v Pásmu Gazy vede také Hamás.

Pravidlo se vztahuje na cizince přijíždějící do Gazy z Egypta i Izraele. Jedná se zejména o humanitární pracovníky a aktivisty. Pravidla pro zahraniční novináře jsou v procesu vytváření. Nově zavedená víza se nedotýkají zaměstnanců OSN. Podle Hamásu se jedná o opatření pro zvýšení bezpečnosti cizinců v Gaze.

Nově zavedené pravidlo by mohlo zkomplikovat práci humanitárních organizací. Na vydání víza se totiž váže administrativní poplatek 7 dolarů, ale většina mezinárodních organizací nesmí vstupovat do finančních vztahů s Hamásem, protože Hamás je Spojenými státy i Evropskou unií považována za teroristickou organizaci. Nijak nezáleží na tom, jak vysoká je částka, o kterou se jedná. Není zatím známo, kolik organizací bude novým opatřením dotčeno. Očekává se však, že by dopad mohl být významný.

Zdroj: Ynet, Huffington Post

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.