Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Politika, Zpravodajství » Gilad Šalit bude za pár dní na cestě domů, říká Netanjahu, který svolal narychlo izraelskou vládu (průběžně aktualizováno)

Gilad Šalit bude za pár dní na cestě domů, říká Netanjahu, který svolal narychlo izraelskou vládu (průběžně aktualizováno)

Gilad Šalit

Gilad Šalit

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal narychlo izraelskou vládu, aby jednala o dohodě, na základě které by byl propuštěn izraelský voják Gilad Šalit. O průlomu v jednání informovala nejprve arabská stanice Al-Arabija, podle které by mohlo k naplnění dohody dojít již na začátku listopadu. Podle palestinských zdrojů by to však mohlo být i do několika dní. Podle politického vůdce Hamásu Khaleda Mašála by první fáze výměny měla proběhnout do týdne.

Šalit by měl být vyměněn za asi 1000 palestinských teroristů vězněných v Izraeli. Výměna by se měla odehrát ve dvou fázích.

V první fázi by mělo být propuštěno 450 vězňů. 96 z nich na Západní břeh, 14 do východního Jeruzaléma, dalších 203 původně ze Západního břehu bude deportováno do Gazy a do zahraničí, 131 vězňů původem z Gazy se vrátí zpět do Gazy. Propuštěno by mělo být i 6 izraelský Arabů.

Zbývajících 550 vězňů by mělo být propuštěno v druhé fázi.

„Představuji vládě nabídku, která zajistí bezpečný Giladův návrat domů. Naše hlavní mise – dostat Gilada domů- byla extrémně obtížná a jednání byla vyčerpávající. Se vším co se v Egyptě a celém regionu děje nevím, zda nám budoucnost umožní dosáhnout lepší, nebo vůbec nějaké, dohody. Je to příležitost, která by neměla být promarněna,“ řekl Netanjahu na zasedání.

Velmi palčivou otázkou je však to, kteří teroristé mají být za Gilada propuštěni. Podle některých zpráv je mezi nimi i Marwan Barghouti, který si za podíl na terorismu odpykává 5 doživotních trestů. Jiné zprávy však hovoří o tom, že některý z izraelských představitelů popřel, že by byl Barghouti na seznamu. Na seznamu by ale údajně měla být Amana Mona – Palestinka, která se přes internet seznámila s izraelským teenagerem a vylákala ho do palestinského města, kde se svým komplicem mladíka zavraždili. Podle palestinských zdrojů je na seznamu 300 jmen vězňů odpykávajících si doživotní tresty za terorismus. Rodiny obětí teroristických útoků se již nechaly slyšet, že s takovou výměnou nesouhlasí.

Od běžných Izraelců zaznívají rozporuplné reakce. Na jedné straně je zde úleva z toho, že by se Gilad Šalit mohl po pěti letech vrátit konečně domů. Na druhé straně je zde nesoouhlas s tím, jak velkou cenu za to má Izrael zaplatit a jak moc se zvýši bezpečnostní riziko propuštěním teroristů. Podle některých bude navíc taková dohoda považována v arabském světě za projev slabosti, což by se Izraeli mohlo vymstít.

Podle dostupných zdrojů se zatím očekává, že by vláda měla o dohodě hlasovat pozdě v noci a předpokládá se, že by dohoda měla být většinou hlasů schválena. Podporu již vyjádřili ministři strany Šas, hlasovat pro by měli i ministři Strany Práce. Proti bude hlasovat Avigdor Lieberman. V Izraeli je zpráva o možném propuštění Gilada Šalita zprávou číslo jedna. Televizní stanice o této otázce neustále informují, nekteří lidí se scházejí v protestních stanech, které dlouhé měsíce slouží k boji za Šalitovo propuštění. Zpráva zasáhla i oblasti Palestinské samosprávy a Pásmo Gazy, kde místní obyvatelé slaví uzavření dohody. Palestinští zástupci považují dohodu za svou výhru.

Zdroj: Ynet, Jerusalem Post, Haaretz

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.