Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Mezi propuštěnými vězni budou zřejmě lidé odpovědní za smrt více něž 599 Izraelců

Mezi propuštěnými vězni budou zřejmě lidé odpovědní za smrt více něž 599 Izraelců

Teroristický útok v jeruzalémské pobočce pizzerie Sbarro

Teroristický útok v jeruzalémské pobočce pizzerie Sbarro

V rámci dohody mezi Izraelem a Hamásem o výměně vězňů bude z izraelských věznic propuštěno 1027 vězňů. Seznam jmen zatím nebyl zveřejněn, dá se ale očekávat, že některá jména vzbudí značné kontroverzní reakce a pro některé izraelské rodiny bude propuštění těchto konkrétních osob velmi bolestné.

V první fázi bude propuštěno 450 vězňů, mezi nimi i 279 odsouzených k doživotním trestům. Vězni propuštění v první fázi mají na svědomí smrt 599 Izraelců.

Propuštěno bude všech 27 palestinských žen, včetně doživotně odsouzené Amany Muny, která prostřednictvím internetu vylákala 16letého Ofira Nahuma do Jeruzaléma, odkud ho odvezla směrem na Ramalláh, kde byl jejími komplici zavražděn.

Dalším ze jmen je Mahmad Šartaha, jeden z kompliců Mahmúda al-Mabhuha při únosu a vraždě izraelských vojáků Ilana Saadona a Ilana Sasportase během první intifády. Sasportas byl medikem u výsadkářů a 16. února 1989 byl při stopování unesen dvěma teroristy z Hamásu. Jeho tělo bylo nalezeno po 81 dnech nedaleko místa, odkud byl unesen. Tři měsíce nato byl v oblasti Kirjat Malachi unesen Ilan Saadon. Jeho tělo bylo nalezeno po sedmi letech.

Ofir Nahum

Ofir Nahum

Na zasedání vlády bylo zmíněno také jméno Džiháda Džamura, jednoho z Palestinců, který v roce 1994 zavraždili Nachšona Wachsmana. Wachsman byl vojákem brigády Golani, kterého unesla čtveřice teroristů Hamásu, když stopoval. Teroristé za jeho propuštění chtěli propuštění šejcha Ahmeda Jásína a 200 dalších palestinských vězňů. Několik hodin před vypršením ultimáta se Izrael rozhodl k vojenské operaci. Operace selhala a kromě Wachsmana byl zabit i jeden ze zasahujících vojáků.

Ve vězení by naopak měli zůstat lidé jako

  • Abdullah Barghouti (jeden z velitelů vojenského křídla Hamásu, podílel se na útocích v Café Moment, pizzerii Sbarro v Jeruzalémě, klubu Sheffield v Rišon Lezion a na autobus linky 4 v Tel Avivu. Za podíl na smrti 66 Izraelců a zranění 500 dalších si vysloužil 67 doživotních tretsů)
  • Abbas Sajad (hlavní organizátor teroristického útoku v Park Hotelu ve městě Netanja, 30 mrtvých, 140 zraněných)
  • Nachšon Wachsman

    Nachšon Wachsman

    Ahmad Saadat (generální tajemník LFOP, který naplánoval vraždu izraelského ministra Rechavama Zeeviho)

  • Ibrahim Khaled
  • Gamal Abu al-Hajdža (bývalý velitel vojenského křídla Hamásu v Džanínu)

  • Hassan Salameh (odsouzen v roce 1996 k 38 doživotním trestům)
  • Ibrahim Hamed (odpovědný za útok, při kterém zemřelo 82 Izraelců)

 

Ředitel Šin Bet Joram Cohen se již vyjádřil, že Izrael neslíbil, že nebude usilovat o život propuštěných teroristů.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.