Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Většina Izraelců podporuje výměnu vězňů, zároveň však očekávají zhoršení bezpečnostní situace

Většina Izraelců podporuje výměnu vězňů, zároveň však očekávají zhoršení bezpečnostní situace

Část seznamu propouštěných vězňů

Část seznamu propouštěných vězňů

Podle průzkumu stanice Channel 10 souhlasí s výměnou vězňů 69% Izraelců, proti je 32%. Pro 62% Izraelců však výměna znamená zhoršení bezpečnostní situace, 32% dotázaných předpokládá, že propuštění 1 027 palestinských vězňů nebude mít na bezpečnostní situaci dopad.

A jak se izraelská veřejnost dívá na důvody, které izraelského premiéra přiměly k uzavření dohody? Jen 22% si myslí, že Netanjahu jednal pouze v rámci izraelských zájmů. 35% považuje jeho krok za podvolení se veřejnému mínění. Dalších 35% vidí za tímto krokem pokus o oslabení Mahmúda Abbáse, který v září podal žádost o přijetí Palestinské samosprávy do OSN, případně snahu o odvedení pozornosti od sociálních nepokojů v Izraeli.

K první části výměny vězňů by dle plánu mělo dojít v úterý, kdy by mělo být propuštěno 450 palestinských vězňů a k předání izraelského vojáka Gilada Šalita. Druhá fáze pak bude trvat přibližně dva měsíce a na svobodu bude propuštěno 550 Palestinců. Jejich jména zatím nejsou stanovena.

Zdroj: Maan

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.