Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Nejvíce mi chyběla rodina, řekl Šalit v překvapivém rozhovoru pro egyptskou televizi (+video)

Nejvíce mi chyběla rodina, řekl Šalit v překvapivém rozhovoru pro egyptskou televizi (+video)

Gilad Šalit (foto: IDF)

Gilad Šalit (foto: IDF)

Krátce poté, co byl Gilad Šalit předán Egypťanům, provedla s ním egyptská novinářka rozhovor pro televizi, i když Izrael s tímto postupem nesouhlasil. Došlo kvůli tomu také k výraznému zdržení v celém procesu výměny vězňů. Gilad během rozhovoru vypadal unaveně, zmateně a vyčerpaně. Podle všeho byl Šalit k rozhovoru donucen, což bylo obecně kritizováno. Otázky byly pokládány v angličtině, následně překládány do hebrejštiny a Gilad na ně odpovídal hebrejsky. Jeho odpovědi pak byly tlumočeny do arabštiny. Na začátku rozhovoru byl Gilad dotázán na to, jak se cítí po zdravotní stránce. Gilad odpověděl, že se po tom všem necítí příliš dobře. Do arabštiny byla ale jeho odpověď přeložena jako: „Cítím se dobře.“

„Myslel jsem si, že v této situaci zůstanu mnoho let,“ řekl Šalit během rozhovoru. Novinářka se Gilada ptala také na to, co mu v zajetí nejvíce chybělo. Bez zaváhání odpověděl, že rodina. V zajetí byl držen na samotce, občas prý ale nějaké lidi viděl. Měl také přístup k televizi a novinám a  věděl, že jeho rodina i mnoho dalších lidí v Izraeli dělají vše pro to, aby zajistili jeho propuštění. Egypťané podle Šalita uspěli při jednání s Hamásem proto, že mají s Hamásem dobré vztahy. O svém propuštění věděl Gilad přibližně týden, změnu a posun v jednání však cítil již asi měsíc.

Novinářka se Gilada ptala také na to, zda se bude účastnit kampaně za propuštění dalších palestinských vězňů. Gilad odpověděl, že by byl šťasten, kdyby byli propuštěni, ale pouze pod podmínkou, že přestanou bojovat proti Izraeli.

A co by chtěl Gilad dál dělat? „Chci se setkávat s lidmi, mluvit s nimi a říct jim o své několikaleté zkušenosti v zajetí.“

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.