Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Politika, Zpravodajství » Stovky tisíc lidí přivítaly propuštěné palestinské vězně (+videa)

Stovky tisíc lidí přivítaly propuštěné palestinské vězně (+videa)

Palestinci slaví propuštění vězňů

Palestinci slaví propuštění vězňů

Celkem několik set tisíc lidí přivítalo na Západním břehu i v Pásmu Gazy propuštěné palestinské vězně.

Asi 250 000 lidí se sešlo na hlavním náměstí ve městě Gaza, kde se konalo oficiální přivítání 296 vězňů, kteří byli posláni do Pásma Gazy. V městě převládala zelená barva Hamásu, vlajky Hamásu a palestinské vlajky. Vězně zpět v Gaze přivítali vrcholní představitelé Hamásu v Pásmu Gazy, Ismail Haníja, Mahmúd al-Zahar a Ahmad Bahr.

Slova se ujal i jeden z vězňů, významný člen Hamásu Jahja Sanwar. Ten vyzval teroristickou organizaci Brigády Izz al-Din al-Kassám, aby na sebe převzaly odpovědnost za propuštění všech ostatních palestinských vězňů. Sanwar také zdůraznil, že ani ve vězení palestinští vězni neopustili cestu terorismu. „Okupace si myslela, že nás může utiskovat a že nás může zničit… Okupace si myslela, že může zlomit naši vůli, my jsme ale proměnili naše buňky ve školy, které nás učily a trénovaly na konečnou bitvu.“

Hamás ostatně již před výměnou vězňů zdůraznil, že se bude znovu pokoušet o další únosy, přes které se bude snažit o propuštění dalších vězňů.

Na Západním břehu se hlavní oslavy soustředily do Ramalláhu. Vězni byli vzati k hrobu Jásira Arafata, pozdravil se s nimi palestinský prezident Mahmúd Abbás a v centru na náměstí je přivítalo několik tisíc lidí. Abbás vězně ve svém projevu nazval „bojovníky za svobodu a svatými válečníky pro Boha a svou zemi.“ Není třeba připomínat, že mezi propouštěnými vězni byli také usvědčení teroristé, jejichž útoky stály život asi 500 lidí.

Abbás zároveň zmínil naději, že budou brzy propuštěni i další vězni, jmenovitě Marwan Barghouti, Ahmad Sa’adat a Ibrahim Hamed.

Na stanovišti Beitunia, kudy měl původně konvoj s vězni projíždět, došlo k nepokojům. Izraelská armáda se totiž rozhodla využít jinou trasu a asi 100 z 1 500 Palestinců čekajících na tomto místě začalo vyjadřovat svou nespokojenost házením kamenů, zapalováním pneumatik a útočením na plot bariéry. Situaci se později podařilo uklidnit.


 

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.