Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Mír mezi Izraelem a Palestinci byl v roce 2008 na dosah, tvrdí Riceová

Mír mezi Izraelem a Palestinci byl v roce 2008 na dosah, tvrdí Riceová

Condoleezza Riceová

Condoleezza Riceová

V roce 2008 byli Izrael a Palestinská samospráva v polovině mírového procesu, který Spojené státy považovaly za velice nadějný a američtí představitelé podílející se na mírovém procesu předpokládali, že dohoda bude brzy dosažena. Vyplývá to z nové knihy bývalé americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, která by měla vyjít v listopadu.

Riceová v ní vzpomíná na návštěvy Izraele, které podnikla jako členka Bushovy administrativy. Vyjadřuje v ní také své překvapení nad nabídkou, kterou tehdy údajně učinil izraelský premiér Olmert Palestincům, aby ukončil mnohaletý konflikt.

„Dám mu dost půdy, možná něco jako 94% s výměnami… Budou dvě hlavní města, jedno pro nás v západním Jeruzalémě a jedno pro Palestince ve východním Jeruzalémě. Starosta společného zastupitelstva bude vybrán podle percentuelního složení populace,“ vzpomíná Riceová na Olmertovu nabídku.  Poznamenává, že věřila tomu, že je mírová dohoda založená na dvou státech pro dva národy na dosah.

Na setkání Olmerta s Abbásem však Olmert odmítl Abbásovi předat mapu, kterou vytvořil a požadoval, aby Abbás výše uvedenou dohodu podepsal. Abbás to však odmítl a k dohodě nedošlo. O několik měsíců později se Abbáse pokusil přesvědčit k přijetí dohody také prezident Bush, Palestinci si však stáli na svém.

Současnou situaci považuje Riceová za krok zpět.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.