Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Izraelská armáda sesadila velitele, jehož vojáci způsobili smrt Palestince

Izraelská armáda sesadila velitele, jehož vojáci způsobili smrt Palestince

Znak izraelské armády

Znak izraelské armády

Izraelská armáda se v neděli rozhodla potrestat velitele, jehož vojáci před měsícem zastřelili palestinského muže u vesnice Kfar Kusra. Podle mluvčího izraelské armády je rozhodnutí o převelení poručíka z praporu Haruv dáno také jeho záznamy z minulosti. „Důstojník byl propuštěn po několika operačních a disciplinárních událostech,“ stojí v prohlášení.

K zastřelení Palestince došlo během nepokojů 23. září. Incident byl označen jako operační selhání. Vyšetřování ukázalo, že měl důstojník chybně vyhodnotil situaci, když rozhodl o zahájení střelby. Podle důstojníka se jeho tým cítil ohrožen proti přesile 200 demonstrantů, z nich někteří házeli na vojáky kameny.

Podle zdrojů z izraelské armády mohl tento incident rozpoutat nepokoje na celém Západním břehu, protože se odehrál ve velmi citlivém období, kdy palestinská delegace v OSN požadovala uznání státnosti. Izraelská armáda chtěla nastalé protesty zvládnout s co nejmenším počtem obětí. Vojáci byli vybavení různými prostředky pro zvládání davu. Vrchní velitel Benny Ganzt instruoval velitele, aby vedli své vojáky na místě, aby rozhodnutí v konfliktních situacích činili velitelé a ne řadoví vojáci.

Podle Izraelské armády zmíněný poručík ignoroval dané instrukce, což je považováno za závažný přečin. Poručík byl sesazen ze svého postu, v armádě sice zůstane, jeho zařazení však nebude bojové.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.