Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Izraelská vláda připravuje schválení vzniku nové izraelské osady za zelenou linií

Izraelská vláda připravuje schválení vzniku nové izraelské osady za zelenou linií

Givat Hamatos

Givat Hamatos

Izraelská vláda zřejmě bude prosazovat výstavbu nové izraelské osady za tzv. zelenou linií. Osada v oblasti Givat Hamatos na jihu Jeruzaléma by měla čítat 4 000 obytných jednotek. Naposledy dal Izrael vznik zcela nové osadě v roce 1997, kdy začal stavět osadu Har Choma.

Jeruzalémský výbor výstavby a plánování bude 8. prosince konat slyšení, na kterém bude možné předložit námitky proti částem B a C této osady, ve kterých by se mělo nacházet asi 1 400 bytových jednotek. O části A s 2 610 bytovými jednotkami se jednalo krátce před svátkem sukkot. Podle organizace Šalom Achšav (Mír teď) by prosincové schválení částí B a C mohlo znamenat zahájení výstavby i za méně než dva roky.

Organizace Šalom Achšav plán kritizuje. Tvrdí navíc, že polovina půdy, na které by měla osada stát, patří Palestincům a mohla by být použita na rozšíření Bejt Tzafafa. Hovoří také o tom, že schválení výstavby krátce po výměně vězňů navíc posílí Hamás a oslabí Abbasův Fatah.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.