Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Izraelští teenageři v petici žádají, aby jejich svoboda nebyla vykoupena propouštěním teroristů

Izraelští teenageři v petici žádají, aby jejich svoboda nebyla vykoupena propouštěním teroristů

Mladé izraelské vojačky (ilustrační foto: Jan Šimeček)

Mladé izraelské vojačky (ilustrační foto: Jan Šimeček)

Izraelští teenageři, kteří mají krátce před nástupem do izraelské armády, sepsali a podepisují petici, ve které žádají vládu, aby v případě zajetí nebyla jejich svoboda vykoupena propuštěním teroristů. Petice reaguje na nedávno proběhlou výměnu vězňů za zadržovaného vojáka Gilada Šalita.

„Pokud budu zajat, raději zůstanu ve vězení, aby nebyli propouštěni teroristé,“ řekl David Lotan, který petici podepsal. „Můj život není o nic důležitější než životy těch, kteří budou zabiti, pokud se teroristé dostanou na svobodu.“ Budoucí vojáci souhlasí s takovou výměnou, která by probíhala podle mezinárodních úmluv, kdy je zajatec měněn za jiného.

V petici jsou dále kritizovány podmínky, za jakých věznění teroristé ve vězení žijí. Zvláště netolerovatelné je podle nich to, že tito lidé mají ve vězení možnost studovat vysokou školu a užívat si skvělé jídlo.

Většina studentů, kteří petici podepsali, pochází z pravicového náboženského sektoru, jsou však mezi nimi i sekulární Izraelci. Většina z nich se chystá sloužit u bojových jednotek izraelské armády, někteří již byli přijati do elitních jednotek.

Studenti předpokládají, že petici podpoří stovky, možná i tisíce lidí. Pak ji chtějí zaslat ministru obrany Barakovi a vrchnímu veliteli izraelské armády Gantzovi.

Zdroj: Ynet

 

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.