Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Raketa vypálená z Gazy na Aškelon si vyžádala jednu oběť

Raketa vypálená z Gazy na Aškelon si vyžádala jednu oběť

Mapa - Pásmo Gazy a přilehlé oblasti uvnitř Izraele.

Mapa - Pásmo Gazy a přilehlé oblasti uvnitř Izraele.

Teroristé z Pásma Gazy vypálili během soboty asi 20 raket a minometných granátů na jih Izraele. Při raketovém útoku na obytnou čtvrť v Aškelonu došlo ke zranění dvou osob, jedna z nich utrpěla vážné zranění a v nemocnici Barzilai posléze zemřela. Při dalších útocích došlo k několika zraněním a materiálním škodám.

Policejní šéf Jochanan Danino po jednání s domácím velitelstvím a představiteli policie nařídil zvýšit pohotovost ze stupně 3 na 4. Místo raketového útoku v Ašdodu, kde raketa zasáhla osobní automobil i prázdnou školu, navštívil ministr pro vnitřní bezpečnost Jicchak Aharonovič, kteří vyjádřil odhodlání tvrdě na útoku odpovědět. „Druhá strana musí pochopit, že má izraelská armáda sílu na odplatu. Nesmějí nás testovat. Pokud budeme muset, zahájíme rozsáhlou operaci.“

Zesílené raketové útoky přiměly ministerstvo školství k uzavření některých škol. Asi 200 000 studentů v městech a vesnicích ležících do 40 km od Pásma Gazy, nepůjde v neděli do školy. Týká se to mimo jiné Beršeby, Ašdodu, Ofakim, Kirjat Gat, Gan Javne a Netivot. Obyvatelé těchto oblasti byli také instruováni, aby se zdržovali blízko krytů a chráněných objektů.

Eskalace raketové palby má spojitost s akcí izraelské armády, při které bylo zabito 5 teroristů organizace Islámský džihád. Ti krátce předtím odpálili raketu Grad na Beer Tuviu a byli připraveni k dalšímu raketovému útoku.

Zdroj: Ynet, Jerusalem Post

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.