Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Izrael zastavil své příspěvky do rozpočtu UNESCO, reaguje tak na přijetí Palestinské samosprávy

Izrael zastavil své příspěvky do rozpočtu UNESCO, reaguje tak na přijetí Palestinské samosprávy

UNESCO

UNESCO

Izraelský premiér nařídil zastavení izraelských příspěvků do rozpočtu organizace UNESCO, jedná se o 2 miliony dolarů ročně. Izraelskému rozhodnutí předcházelo přijetí Palestinské samosprávy do organizace UNESCO. Uvolněné finance budou investovány do podobných regionálních projektů. S postupem nesouhlasí izraelská opozice.

Podle Palestinců zastavil Izrael také převod daní vybraných za Palestinskou samosprávu. Izrael vybírá ročně asi 100 milionů dolarů. Podle palestinských představitelů nepřevedl Izrael vybrané peníze během prvních tří dní měsíce listopadu, jak obvykle činí.

Generální tajemník OSN Ban Ki-moon mezitím řekl, že palestinské snahy vstoupit do agentur OSN nejsou přínosem pro Palestince ani pro kohokoliv jiného. Miliony lidí prý mohou doplatit na situaci, kdy některé státy odmítnou na protest proti palestinskému členství posílat peníze zmíněným agenturám. UNESCO například přišlo již o 25% zdrojů, když se pro zastavení financování rozhodly Spojené státy a podobně jednala i Kanada.

Palestinci se zatím rozhodli, že se nebudou pokoušet vstoupit do dalších agentur a soustředí se výhradně na hlasovány Rady bezpečnosti o jejich plnoprávném členství v OSN,

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.