Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Dopisy Rona Arada poprvé zveřejněny

Dopisy Rona Arada poprvé zveřejněny

Ron Arad

Ron Arad

V sobotu byly poprvé zveřejněny dopisy zajatého izraelského leteckého navigátora Rona Arada, které v roce 1986 napsal své ženě a dceři.

Ron Arad ve zveřejněných dopisech píše o tom, jak moc se mu stýská po jeho ženě a dceři a doufá, že se zase shledají. Do textu se také pokouší propašovat několik informací o místě, na kterém je držen. Deník Rona Arada získal Izrael v roce 2008 jako součást výměny vězňů s Hizballáhem.

 

 

 

„Mé drahé Tami a Juval – pokouším se na vás zapomenout, protože vzpomínky jsou pro mě příliš, ale vím, že vás miluji. Jste to jediné, co mi brání přemýšlet o tom absolutně nejhorším,“ píše Arad 1. listopadu 1986.

„Slibuji vám následující: (A) Vrátím se za rok? Za dva roky? (B) Nikdy vás znovu neopustím. I když to znamená, že budu muset přestat létat. „(C) Budeme mít náš milující domov. Lepší než kdy byl.“

V dopisu z 3. listopadu 1986 Arad píše své ženě:

„Minulou noc se mi o tobě zdálo a bylo to skvělé. Setkali jsme se po práci a povídali si jako vždycky. A zase jsem byl s tebou. Probuzení se snu bylo těžké, ale věř mi, že mi dal několik chvil štěstí.“

Arad byl zajat v roce 1986 poté, co se společně s pilotem katapultovali nad libanonským územím z poškozeného letadla. O jeho dalším osudu nejsou přesné informace, Izrael se domnívá, že byl během prvních dvou let zajetí Hizballáhem předán do Íránu. Írán však jakékoliv zapojení do kauzy Rona Arada popírá. Podle některých zpráv zemřel Ron Arad v roce 1995, podle jiných již v roce 1988. Jeho smrt však nikdy nebyla potvrzena a pro Izrael je jedním z pohřešovaných vojáků. Poslední důkaz o životě tohoto vojáka pochází z roku 1988.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.