Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Írán vyvíjí jaderné zbraně, tvrdí zpráva Mezinárodní agentury pro jadernou energii

Írán vyvíjí jaderné zbraně, tvrdí zpráva Mezinárodní agentury pro jadernou energii

Íránské jaderné zařízení Arak (foto: Nanking2010)

Íránské jaderné zařízení Arak (foto: Nanking2010)

Podle zatím nejdetailnější zprávy Mezinárodní agentury pro jadernou energii pracuje Írán na vývoji jaderných zbraní. Kompletní zpráva již byla předána 35 členům agentury a Radě bezpečnosti OSN. Část zprávy byla poskytnuta médiím. Zpráva obsahuje také 13stránkový dodatek s klíčovými technickými detaily výzkumu.

„Agentura má vážné obavy týkající se možné vojenské dimenze íránského jaderného programu,“ stojí ve zprávě. Důvěryhodné informace prý naznačují, že Írán provádí aktivity podstatné pro vývoj jaderného výbušného zařízení. Před rokem 2003 měly být aktivity součástí strukturovaného programu, některé z aktivit mohou pokračovat i nyní.

Zpráva se zabývá také možnou spoluprácí se zahraničními zdroji a říká přímo, že Írán těží z pomoci „tajné jaderné sítě“. V médiích se již dříve objevily zprávy o tom, že svůj podíl na íránském jaderném programu mají experti z Ruska a Pákistánu.

Írán se zprávou podle očekávání nesouhlasí. Označuje ji za nevyváženou, neprofesionální a politicky motivovanou. Zastává také názor, že zpráva měla zůstat důvěrná a místo toho byl předána médiím a představitelům americké vlády. Podle Íránu byla zpráva vytvořena bez pořádných důkazů tak, aby odpovídala americkému světonázoru.

Podle Američanů se dá očekávat, že vzrostou bilaterální sankce uvalené na Írán. Týkat by se měly hlavně komerčních bank a předních společností, nikoliv však centrální banky či ropného průmyslu.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.