Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Palestinci si připomněli 7. výročí smrti Jásira Arafata

Palestinci si připomněli 7. výročí smrti Jásira Arafata

Jásir Arafat (foto: Hans Jørn Storgaard Andersen, licence PD)

Jásir Arafat (foto: Hans Jørn Storgaard Andersen, licence PD)

Palestinci si v pátek v Ramalláhu připomněli 7. výročí smrti Jásira Arafata. Opět se však tato událost neobešla bez pochybností o příčině jeho smrti, která nebyla dodnes oficiálně stanovena. Arafat zemřel 11. listopadu 2004 v 75letech v pařížské nemocnici. Tam byl se svolením Izraele převezen z Ramalláhu, kde byl dlouho držen v domácím vězení ve svém prezidentském sídle.

Arafatův synovec Nasser al-Qidwa opět vyjádřil své přesvědčení, že byl Arafat otráven Izraelem. Arafatova manželka Suha však tuto teorii přímo nepotvrdila. Podle oficiální lékařské zprávy, kterou obdržela ve Francii, byl příčinou smrti rozpad červených krvinek. Proč k němu však došlo údajně ve zprávě není. „Zpráva nezmiňuje přítomnost jedu, který by způsobil smrt, a nevím, zda někdo jiný ví více než já,“ řekla.

V roce 2005 zveřejnily noviny New York Times článek, který se odvolával na stejnou lékařskou zprávu. Podle článku zemřel Arafat na „neznámou infekci“ a bylo prý „vysoce nepravděpodobné“, že by příčinou bylo onemocnění AIDS nebo otrava.

Arafatova manželka Suha a jejich jediná dcera Zawha žijí od Arafatovi smrti převážně v zahraničí. Suha bývá často kritizována kvůli okázalému způsobu života.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.