Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Hamás a Fatah se dohodli, palestinské volby budou v květnu, Fajád je mimo hru

Hamás a Fatah se dohodli, palestinské volby budou v květnu, Fajád je mimo hru

Salam Fajád (foto: Decap)

Salam Fajád (foto: Decap)

Znesvářená palestinská hnutí Hamás a Fatah se dohodla na konání voleb během měsíce května. Měl by to být první zásadní krok k ukončení již čtyři roky trvajícího vzájemného konfliktu. Jedná se však zatím o předběžnou dohodu, která vznikla v rámci tajných jednání zástupců obou stran, formálně by měla být potvrzena 25. listopadu v Káhiře. Volbám by mělo předcházet vytvoření dočasné vlády, ve které by se ale pravděpodobně neměl objevit současný premiér Salam Fajád.

Neúčast Salama Fajáda si vymínil Hamás, který ho považuje za vliv Západu. Toto rozhodnutí by však mohlo znamenat i jisté komplikace. Fajád, ekonom vystudovaný v USA, má velkou podporu Západu a je svým způsobem jistotou přílivu finančních zdrojů.

Nejedná se o první dohodu. Podobná byla podepsána již v květnu tohoto roku, ale nebyla zrealizována. Zřejmě kvůli neshodám okolo osoby Salama Fajáda. Ten se však nechal slyšet, že on rozhodně brzdou ve sbližovacím procesu nebude a vyzval frakce, aby nalezly nového premiéra.

Rozkol mezi Hamásem a Fatahem trvá od roku 2007, kdy Hamás násilně převzal vládu nad Pásmem Gazy a omezil tak vliv Palestinské samosprávy jen na Západní břeh. Tato situace komplikuje také mírový proces, protože jednání probíhají jen mezi Fatahem vedenou Palestinskou samosprávou a Izraelem. Hamás je mezitím stále věrný svému cíli, kterým je zničení Izraele.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.