Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Izraelský poslanec promluví v Ramalláhu k příležitosti výročí Arafatova úmrtí

Izraelský poslanec promluví v Ramalláhu k příležitosti výročí Arafatova úmrtí

Ahmad Tibi (foto: Ahmad Tibi)

Ahmad Tibi (foto: Ahmad Tibi)

Poslanec izraelského parlamentu Ahmad Tibi se ve středu chystá promluvit na veřejném shromáždění k příležitosti sedmého výročí úmrtí Jásira Arafata. Účastnit se bude také Mahmúd Abbás a Arfatův synovec Nasser al-Qidwa.

Ahmad Tibi rozčílil mnohé již v září, kdy doprovázel Mahmúda Abbáse do OSN, kde Palestinci oficiálně požádali o členství v této organizaci. Tibi, který v minulosti působil i jako Arafatův poradce, odletěl do New Yorku společně s palestinskou delegací palestinským prezidentským letadlem. Skupina izraelských poslanců tehdy podala stížnost k etickému výboru Knessetu. Nyní udělají zřejmě totéž.

Poslanec za stranu Likud Jariv Levin vyzval ministra obrany Ehuda Baraka, aby v rámci své pravomoci zamezil Tibimu vstup do tzv. zóny A (zóna pod plnou palestinskou kontrolou), do které izraelští občané nesmějí.

Poslanec Ahmad Tibi odmítl záležitost komentovat, jeho kancelář však jeho účast na akci v Ramalláhu potvrdila. „Tibi bude hovořit o národním a politickém odkazu Arafata, kterému se podařilo přesunout palestinskou otázku od uprchlického problému k problému lidí bojujících za svobodu. Vyzve ke sjednocení palestinských frakcí,“ stojí ve vyjádření jeho kanceláře.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.