Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Čtyřdenní cvičení protivzdušné obrany má Írán připravit na možný útok

Čtyřdenní cvičení protivzdušné obrany má Írán připravit na možný útok

Íránské jaderné zařízení Arak (foto: Nanking2010)

Íránské jaderné zařízení Arak (foto: Nanking2010)

Podle íránské zpravodajské agentury bylo v pátek v Íránu zahájeno čtyřdenní cvičení protivzdušné obrany. Cvičení bylo zahájeno v pátek simulovaným útokem na jaderná zařízení na východu země. Cvičení se koná v úzké souvislosti s aktuální hrozbou útoku na íránská jaderná zařízení, ve kterých se dle zprávy Mezinárodní agentury pro jadernou energii pracuje na vývoji jaderných zbraní.

Izrael, odkud několikrát zazněla možnost vojenského útoku na íránská jaderná zařízení, nedávno otestoval balistickou raketu a účastnil se leteckého cvičení v Itálii, kde cvičil zejména operace na velkou vzdálenost. Domácí velitelství pak provedlo cvičení simulující raketový útok na oblast okolo Tel Avivu, protože v případě útoku na Írán se dá takový útok ze strany Íránu očekávat.

Jen před šesti dny navíc došlo na vojenské základně u Teheránu k výbuchu, který zabil několik členů Revolučních gard, včetně důstojníka, který byl klíčovou postavou íránského raketového programu. Některé média spekulovala o tom, že za tímto výbuchem stál Izrael, poslední zprávy však hovoří o explozi jedné z raket během testů a o vyloučení sabotáže.

Během cvičení budou zapojeny raketové systémy, protivzdušné dělostřelectvo a různé radarové systémy. Podle zprávy íránské agentury proběhnou také „taktické manévry, které mají zvýšit připravenost na případnou hrozbu pro vzdušný prostor, zejména s ohledem na jaderná centra.“

Írán pořádá vojenská cvičení relativně často a to zejména proto, aby upozornil na technologické inovace, které zapojil do své armády. Obecně se však předpokládá, že podobná cvičení mají často spíše demonstrační důvod a ne vždy zachycují skutečný stav íránské armády.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.