Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Izrael posílí svou diplomatickou misi v Turecku

Izrael posílí svou diplomatickou misi v Turecku

Turecká vlajka

Turecká vlajka

Izraelské ministerstvo zahraničí v pondělí oznámilo, že posílí svou diplomatickou misi v Turecku. Učiní tak i přesto, že jsou vztahy mezi oběma státy nyní značně napjaté. Turecko v září dokonce oznámilo, že sníží úroveň diplomatických vztahů s Izraelem. To vše kvůli tomu, že se Izrael odmítá omluvit za zásah proti lodi Mavi Marmara. Izrael vyjádřil politování nad smrtí tureckých občanů, zásah však považuje za zcela legitimní a omlouvat se za něj nehodlá. Legitimnost zásahu i neustále diskutované blokády Pásma Gazy potvrdila i vyšetřovací komise OSN. Ta ale také podotkla, že byl izraelský zásah příliš tvrdý.

Turecko vykázalo ze svého území izraelského velvyslance Gabby Levyho a oznámilo, že budou diplomatické vztahy poníženy na úroveň druhého tajemníka a v souvislosti s tím byli vykázáni i všichni ostatní zástupci diplomatické mise vyššího postavení.

Izrael musel tedy hledat osobnost, která by pro Turecko bylo akceptovatelná, což vedlo k navržení 39letého Josepha Levy-Safriho, který působil do té doby v Uruguayi. V Turecku bude působit jako chargé d’affaires.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.