Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Izraelskou armádu možná čekají změny, charedim chtějí sloužit plné 3 roky

Izraelskou armádu možná čekají změny, charedim chtějí sloužit plné 3 roky

Vojáci praporu Netzah Jehuda

Vojáci praporu Netzah Jehuda

Izraelská armáda se zřejmě od příštího roku dočká změny v délce vojenské služby vojáků z řad charedim, kteří slouží u zvláštního praporu Netzah Jehuda, který je součástí brigády Kfir. Služba u tohoto praporu by měla být prodloužena ze současných dvou let na tři roky, což je standardní doba i u jiných bojových jednotek izraelské armády. Impuls k tomuto kroku vzešel od samotných vojáků. Velitel brigády plukovník Udi Ben Mucha by měl plán představit v brzké době.

Během třetího roku vojenské služby si vojáci vedle svých běžných povinností budou také moci dodělat středoškolská studia a složit maturitu. Výuka bude probíhat přímo na základnách, aby vojáci mohli kombinovat studium se svou vojenskou službou. V současné době slouží vojáci u tohoto praporu dva roky a následně nastupují na učeliště, kde se zdokonalí v některém oboru a složí maturitu.

Představitelé brigády Kfir se inspirovali plánem izraelského premiéra Šimona Perese, podle kterého by měl každý voják bojové jednotky sloužit tři roky (což je standardní doba služby již nyní), během které by měl možnost získat bakalářský vysokoškolský diplom.

Počet charedim, kteří vstupují do armády, pozvolna narůstá. V letošním roce nastoupilo k praporu Netzah Jehuda 450 nových vojáků, dalších 650 pak bylo zařazeno  do jiných jednotek izraelské armády. Podle odhadů by v roce 2015 mělo číslo nových branců z řad této komunity vzrůst na 2 400.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.