Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Hizballáh se připravuje na vojenský puč v případě, že padne syrský režim

Hizballáh se připravuje na vojenský puč v případě, že padne syrský režim

Vlajka Hizballáhu

Vlajka Hizballáhu

Al-Arabia v úterý informovala o tom, že vedení organizace Hizballáh zvažuje možnost vojenského puče v Libanonu v případě, že by v sousední Sýrii padl režim prezidenta Assada. Bašár Assad je totiž hlavním spojencem této libanonské šíitské skupiny. Hizballáh se obává, že by situace v Sýrii mohly využít opoziční vlivy, které by se mohly pokusit o oslabení Hizballáhu. O tom, že je situace v Sýrii vážná, jsou přesvědčeni i mnozí arabští představitelé, kteří tvrdí, že je pád syrského režimu jen otázkou času.

Hizballáh zvažuje možnosti, které by mohl v případě pádu Assadova režimu využít, včetně pozemní operace, podobné událostem z roku 2008 v Bejrútu. Tentokrát by však bylo zřejmě užití síly mnohem rozsáhlejší a mohlo by dojít až k vojenskému puči. Podle stanice al-Arabija začnou ozbrojené buňky Hizballáhu operovat za účelem převzetí moci v Bejrútu v okamžiku, kdy bude pád Assadova režimu nevyhnutelný.

Vůdce Hizballáhu Hassan Nasralláh, který ze strachu z možného útoku přebývá k úkrytu na neznámém místě, minulý týden varoval Izrael a Spojené státy před útokem na Sýrii a Írán. Byl by tím podle něj rozpoután konflikt v celém regionu.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.