Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Izrael, Osobnosti, Studium » Tzipi Livniová: Jestřáb nebo holubice?

Tzipi Livniová: Jestřáb nebo holubice?

Tzipi Livniová (foto: Itzik Edri, licence: (CC BY-SA 3.0))

Tzipi Livniová (foto: Itzik Edri, licence: (CC BY-SA 3.0))

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Tzipi Livniová, celým jménem Tzipora Malka Livniová, se narodila 8. července 1958 v Tel Avivu v Izraeli. Je dcerou Eitana Livniho a Sary Rosenbergové, bývalých prominentních členů organizace Irgun, třetí ze tří dětí.

Tzipi Livniová je významnou izraelskou političkou a je považována za jednu z nejvlivnějších žen Izraele. V osobním životě je vdaná a má dvě děti. Hovoří kromě hebrejštiny také anglicky a francouzsky.

AGENTKA MOSSADU S TITULEM Z PRÁV

V letech 1976-1979 sloužila v izraelské armádě, kde dosáhla hodnosti poručík – působila jako instruktorka ve škole pro důstojníky. Poté nastoupila na univerzitu Bar Ilan a o rok později začala její služba u zpravodajské organizace Mossad.

U Mossadu sloužila v letech 1980 – 1984 (některé zdroje uvádějí pouze dva roky, ty se však vztahují pouze k jejímu nasazení v Paříži). V roce 1983 přerušila kvůli misi v Paříži svá studia práv. Podle některých zdrojů se aktivně účastnila stíhání teroristů po Evropě, podle jiných pouze svou přítomností v pařížském bytě Mossadu vytvářela dojem běžných nájemníků.

Z Mossadu odešla o rok později, aby dokončila svá studia práv na univerzitě Bar Ilan a vdala se.  Poté působila v letech 1984 – 1996 jako právnička, specializovala se na obchodní právo, ústavní právo a právo týkající se nemovitostí.

POLITICKÁ KARIÉRA

O zvolení do izraelského parlamentu se Tzipi Livniová poprvé pokusila v roce 1996 na kandidátce strany
Likud. Do parlamentu se nedostala. Benjamin Netanjahu ji ale jmenoval generální ředitelkou Úřadu pro vládní společnosti, který dohlížel na privatizaci státních podniků.

Druhá kandidatura do izraelského parlamentu byl již úspěšná. Tzipi Livniová byla zvolena v roce 1999 jako členka pravicové strany Likud. Působila v parlamentním výboru pro Ústavu, právo a spravedlnost a výboru pro postavení žen.

Když se stal Ariel Šaron v roce 2001 premiérem, byla jmenována do funkce ministryně pro regionální spolupráci v 29. izraelské vládě. Později, ve vládě vytvořené v roce 2003, zastávala rozličné vládní posty včetně ministryně zemědělství, ministryně pro absorpci imigrantů a ministryně pro bydlení a výstavbu. 1. října 2005 byla jmenována ministryní spravedlnosti.

ROZKOL UVNITŘ LIKUDU, VZNIKÁ KADIMA

Uvnitř strany Likud patřila Tzipi Livniová vždy k těm umírněnějším a podporovala Ariela Šarona v plánu na stažení Izraele z Gazy. Patřila také k těm, kdo značnou měrou přispěli k prosazení plánu na stažení v izraelském parlamentu.

Logickým krokem pak bylo následování Ariela Šarona do nově vzniklé strany Kadima. Kvůli rezignaci mnohých členů Likudu z vládních postů působila určitý čas současně jako ministryně spravedlnosti i zahraničí.
Na kandidátce strany Kadima do voleb v roce 2006 figurovala Livniová již na třetí pozici (první byla na kandidátce Ehud Olmert, druhý Šimon Peres), což jí v podstatě zaručovalo poslanecký mandát. Kadima ve volbách zvítězila se ziskem 29 poslaneckých křesel a Tzipi Livniová se posléze stala zástupkyní premiéra a zůstala jí také funkce ministryně zahraničí.

Po zveřejnění zprávy Winogradovy komise vyzvala Tzipi Livniová Ehuda Olmerta k odchodu z premiérské funkce a jako možnou nástupkyni nepřímo navrhla sebe. Olmert se nakonec k rezignaci rozhodl, důvodem ale nebyla zpráva vyšetřovací komise, ale policejní vyšetřování vedená proti jeho osobě, se kterými byl spojen i velký politický tlak na jeho osobu. Do primárek nastoupila jako jeden z kandidátů podle očekávání i Tzipi Livniová, která v boji o předsednický post porazila Šaula Mofaze, Meita Šítrita a Aviho Dichtera.

Tzipi Livniová a George Bush (foto: Eric Draper, licence : PD)

Tzipi Livniová a George Bush (foto: Eric Draper, licence : PD)

JESTŘÁB NEBO HOLUBICE?

Pokud jde o politické názory, je Tzipi Livniová zajímavou osobností a to zejména díky kontrastu mezi silně nacionalistickou rodinou, ze které pochází, a jejím současným souhlasným postojem k samostatnému Palestinskému státu.

Tzipi Livniová pochází z rodiny silně národně založené, oba její rodiče patřili k Irgunu a její otec byl za útok na britskou vojenskou základnu dokonce vězněn. Tzipi Livniová proto zcela logicky vždy inklinovala k pravicové části politického spektra, i když tvrdého jestřába v ní dnes můžeme spatřovat jen těžko.

Tzipi Livniová značným způsobem podporuje mírová jednání s Palestinci a činění významných ústupků jejich směrem. Je stoupenkyní ideje území za mír a je ochotna vzdát se Západního břehu výměnou za mír.

Zlomovým okamžikem byla podpora Šaronova plánu na stažení Izraele z Pásma Gazy. Livniová byla dokonce jednou z hlavních postav, které pomohly prosadit zákon na stažení z Gazy v izraelském parlamentu.

Sama Livniová pohlíží na konflikt mezi rodinnými idejemi a její současnou politikou následovně:
„Stejně jako moji rodiče věřím v právo Židů na celou zemi Izrael. Byla jsem ale vychována také abych zachovala Izrael jako domov pro židovský národ a abych zachovávala demokratické hodnoty. Když si tedy mám vybrat mezi mými sny a potřebou žít v demokracii, raději se vzdám části země.“

V otázce návratu tzv. palestinských uprchlíků do dnešního Izraele již ale tak smířlivá s nároky Palestinské samosprávy není. Livniová nesouhlasí s masovým návratem palestinských uprchlíků, protože by tento krok ohrozil existenci Izraele jako židovského státu.

Ve vztahu k Sýrii a Íránu prý ale zůstává tvrdým jestřábem. Je údajně proti navrácení Golanských výšin Sýrii a je schopna ze svého premiérského postu rozhodnout o útoku na íránská jaderná zařízení.

Popularita Tzipi Livniové spočívá zejména v tom, že pro některé izraelské voliče představuje určitou novou alternativu stávající politice a politikům. Ve spojitosti s korupčními kauzami izraelských politiků je veřejností nahlíženo na Tzipi Livniovou jako na nezkorumpovanou mladou krev. Na druhé straně ale u některých ztrácí body svou nezkušeností v bezpečnostní politice, kde v Izraeli tradičně dominují bývalí vojenští důstojníci, často bývalí vrchní velitelé izraelské armády. Tento aspekt je v Izraeli, který si je vědom potřeby silné obrany, stále vysoce sledován.

Pro jiné je Tzipi Livni příliš nečitelná a politicky nevyhraněná. Ať tak či tak, je Tzipi Livniová druhou izraelskou političkou, které se podařilo proniknout na vysoké politické posty. Otázkou zůstává, jak dlouho na nich zůstane.

 

(článek poprvé zveřejněn na serveru israel.cz 19.9.2008)

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Izrael, Osobnosti, Studium · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.