Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Izrael přijal s povděkem české rozhodnutí o neúčasti na Durbanu III

Izrael přijal s povděkem české rozhodnutí o neúčasti na Durbanu III

Světová konference proti rasismu

Světová konference proti rasismu

Česká republika oficiálně informovala o tom, že se 22. září nezúčastní zasedání na vysoké úrovni při příležitosti 10. výročí přijetí Durbanské deklarace a akčního programu, která byla schválena na závěr konference o rasismu v roce 2001. Důvodem pro tento český postoj je fakt, že „konference byla v minulosti zneužita k řadě neakceptovatelných vystoupení s protižidovským podtextem. S durbanským procesem bývají také opakovaně spojovány některé tendence, které ČR i naši partneři v EU považují za neslučitelné se stávajícími standardy ochrany lidských práv a především svobody slova.“ (MZV ČR)

Česká republika společně s Itálií a Nizozemskem se tak přidala k USA, Kanadě a Izraeli, kteří oznámili neúčast již dříve. Izrael přijal tento český postoj s povděkem a považuje ho za úspěch své diplomacie. Českého kroku si všimly i přední pro-izraelské stránky a blogy. Česká republika se k bojkotu připojila již v minulosti, kdy česká delegace opustila jednací sál v okamžiku, kdy se slova ujal íránský prezident Mahmúd Ahmadinežád.

 

Zdroj: Jerusalem Post, Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.