Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Cestování a zajímavosti, Příroda » Nejkrásnější izraelské pláže

Nejkrásnější izraelské pláže

Izrael nejsou jen památky a svatá místa, ale také pláže a moře. Vždyť Izraelské břehy omývají moře hned tři. Nejdelší pobřeží je smáčeno Středozemním mořem, nejjižnější cíp Izraele mořem Rudým a snad každý turista si chce aspoň na chvíli vyzkoušet jaké je to vznášet se v Mrtvém moři. Většina turistů se zájmem o památky přijíždí do Izraele na jaře nebo na podzim, protože v tu dobu ještě není takové horko jako v létě. Nemusejí však rezignovat ani na koupání. V Rudém nebo Mrtvém moři je možné se velmi pohodlně koupat většinu roku.

Pojem „nejkrásnější pláž“ je jistě subjektivní a proto berte následující seznam spíše jako lákavou nabídku na objevování zajímavých míst v Izraeli.

Pláž u Akvaduktu, Caeasera (foto: Luzer, http://www.flickr.com/people/bigluzer/, licence CC BY-NC 2.0)

Pláž u Akvaduktu, Caeasera (foto: Luzer, http://www.flickr.com/people/bigluzer/, licence CC BY-NC 2.0)

Pláž u Akvaduktu, Caesarea (Středozemní moře)

Pláž ve městě Caesarea na pobřeží Středozemního moře má neopakovatelnou atmosféru zejména díky starému římskému akvaduktu, který do města přiváděl vodu před 2 000 lety. Fotografičtí fanoušci si zde přijdou na své, zejména večer při západu slunce. Většina místních chodí na pláž o víkendu (pozor, v Izraeli je za víkend považováno páteční odpoledne a sobota, neděle je běžný pracovní den) a během týdne není pláž příliš přelidněná. Pláž nemá honosnou promenádu, nenaleznete zde ani řadu restaurací jako například v Tel Avivu. O to více klidu si tu užijete. Vstup na pláž je zdarma.


Pláž ve městě Herzlija (foto: Ron Almog, licence CC BY 2.0)

Pláž ve městě Herzlija (foto: Ron Almog, licence CC BY 2.0)

Pláže ve městě Herzlija (Středozemní moře)

Herzlija leží severně od Tel Avivu a cesta tam netrvá dlouho. Pláže jsou blízko luxusní čtvrti a možná právě proto jsou velmi čisté a upravené. Podél pobřeží se táhne promenáda s mnoha restauracemi a obchody. Pláže zde sice nejsou tak přelidněné jako v Tel Avivu, během víkendů jsou ale i přesto velmi navštěvované a může zde bít lehce těsno. Vstup na většinu pláží je podmíněn menším poplatkem.

 

 

 

Pláž v Tel Avivu (foto: Kateřina Šestáková)

Pláž v Tel Avivu (foto: Kateřina Šestáková)

Pláže ve městě Tel Aviv (Středozemní moře)

Pláže v Tel Avivu jsou hodně navštěvované místními i turisty. Jsou čisté a vybavené vším, co by milovníci vodních radovánek mohli potřebovat. Jednotlivé pláže se od sebe liší zejména možným využitím. Nejnavštěvovanější pláže jsou u  hotelu Hilton, Gordon- Frishman, pláž Banana (perfekní místo na drink na pláži), pláž u Dolphinaria (pravidelné hudební pátky) a pláž Alma (klidnější pláž na jihu města).

 

Pláž v mošavu Michmoret (foto: Ilan Sharif, licence: CC BY-NC 2.0)

Pláž v mošavu Michmoret (foto: Ilan Sharif, licence: CC BY-NC 2.0)

Pláž v mošavu Michmoret (Středozemní moře)

Pláž leží v mošavu Michmoret  asi 40 minut jízdy severně z Tel Avivu. Vhodná zejména pro milovníky širokých pláží, které nejsou v neustálém obležení turisty. Nenajdete tu plážovou promenádu s mnoha restauracemi, ale pokud vás přepadne hlad, zaženete ho v místní marocké restauraci. Pláž je vhodná i pro rodiny s dětmi.

 

 

 

Pláž v Bejt Janaj (foto: Sigal Ben Amram, licence: CC BY 2.5)

Pláž v Bejt Janaj (foto: Sigal Ben Amram, licence: CC BY 2.5)

Bejt Janaj (Středozemní moře)

Dobře udržovaná pláž nedaleko Tel Avivu. Za vstup se neplatí žádný poplatek. Výborné místo zejména pro sportovní aktivity jako je kitesurfing, který je v Izraeli populární. V minulosti zde přistávaly lodě s „nelegálními“ židovskými uprchlíky z Evropy. Na útesu nad pobřežím je umístěn památník, na němž jsou uvedena jména lodí, která u pobřeží Bejt Janaj přistála.

 

 

 

Pláž u Delfíního útesu, Eilat (foto: Lior Shapira, licence: CC BY-NC-ND 2.0)

Pláž u Delfíního útesu, Eilat (foto: Lior Shapira, licence: CC BY-NC-ND 2.0)

Pláž u Delfíního útes v Eilatu (Rudé moře)

Jak už název napovídá, je tato pláž známá především díky delfínům, kteří žijí v místních vodách. Delfíny je zde možné pozorovat, případně si s nimi zaplavat (tuto možnost v dohledné době přiblížím v některém z následujících článků). Pro potápěče, kteří často do Eilatu přijíždějí kvůli krásným korálovým útesům, tato pláž ale příliš není. Pro milovníky pohody a relaxace je to naopak to pravé místo.

 

 

Pláž u Korálového útesu, Eilat (foto: Tomash Devenishek, licence: CC BY 2.0)

Pláž u Korálového útesu, Eilat (foto: Tomash Devenishek, licence: CC BY 2.0)

Pláž u korálového útesu v Eilatu (Rudé moře)

Zřejmě nejznámější pláž v Eilatu. Ráj pro milovníky šnorchlování i potápění, v tomto ohledu nejlepší pláž v Izraeli. Vybavení pro šnorchlování i potápění je zde možné zapůjčit. Pokud vás neláká rozmanitý podmořský život, naleznete zde mnoho restaurací a plážových barů.

 

 

 

 

Mineral beach, Mrtvé moře (foto: Sam Renaut, licence: CC BY-SA 2.0)

Mineral beach, Mrtvé moře (foto: Sam Renaut, licence: CC BY-SA 2.0)

Pláže u Mrtvého moře (Mrtvé moře)

Na pobřeží Mrtvého moře je několik pláží. Místní pláže jsou spíše místem pro relaxaci a odpočinek, divoký noční život zde příliš nekvete. Většina turistů i místních konec konců přijíždí k Mrtvému moři hlavně kvůli blahodárným účinkům vody a bahna. Mrtvé se moře nazývá proto, že díky vysoké koncentraci solí v něm není život. Právě vysoká koncentrace solí způsobuje, že se tělo ve vodě vznáší a udržet se na hladině nečiní problém ani jedincům, kteří nejsou právě zdatnými plavci.  V hebrejštině se toto moře nazývá Jam hamelach, tedy Moře soli.

Mezi nejznámější pláže u Mrtvého moře patří pláže v Ein Bokek, Ein Gedi a Mineral Beach. Ein Bokek i Ein Gedi mají veřejné pláže, na které je vstup zdarma. V Ein Gedi je však i lázeňský komplex, do kterého je vstup za poplatek, v jehož rámci lze využít i terapeutické bahno a sirné sprchy. Návštěvníci Ein Gedi mohou navštívit i přilehlou přírodní rezervaci, která také stojí za pozornost. Pláž Mineral Beach je na severu Mrtvého moře a návštěvníci zde mohou využívat také přírodní sirná jezírka a jezírka naplněná typickým černým bahnem.

Všechny zmíněná místa u Mrtvého moře jsou velmi dobře dostupná autobusem z Jeruzaléma, případně z Eilatu.

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Cestování a zajímavosti, Příroda · Štítky: , , , , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.