Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Featured, Osobnosti, Palestinci, Studium » „Inženýr“ Jahja Ajáš – Palestinci ho uctívali, Izraelce děsil

„Inženýr“ Jahja Ajáš – Palestinci ho uctívali, Izraelce děsil

Jahja Ajáš

Jahja Ajáš

Jednou z předních postav palestinského terorismu byl Jahja Ajáš, který stál za celou řadou bombových teroristických útoků. Známý byl především svým „uměním“ sestavovat bomby. I dnes, 15 let po jeho smrti, je pro Palestince významnou osobností a jeho jméno je připomínáno při řadě různých příležitostí. Výjimkou nejsou televizní pořady, články nebo plakáty s jeho podobiznou. Pro Palestince byl hrdinou a dnes ho oslavují jako mučedníka. Pro Izraelce byl vrahem.

Ajáš působil v období, kdy projít ze Západního břehu do Izraele bylo pro palestinské sebevražedné útočníky relativně snadné.  Krátká vzdálenost a neexistence jakékoliv bariéry  jim umožnila provádět útoky v samém srdci Izraele. Poté co Izrael začal budovat bezpečnostní bariéru, se počet průniků radikálně snížil, v podstatě na nulu.

Jahja Ajáš, přezdívaný Inženýr (arabsky Al-Muhandis), se celým jménem jmenoval Jahja Abdal-Tif Ajáš. Narodil se 22. února 1966 v Rafatu (město asi 4 kilometry jihozápadně od Ramalláhu na Západním břehu). Již od mládí byl velmi zručný v technických oborech a po střední škole vystudoval bakalářský program elektrotechniky  na univerzitě Bir Zeit nedaleko Ramalláhu. Následná magisterská studia v Jordánsku mu nebyla umožněna Izraelem, který mu nevydal povolení vycestovat. Byl ale také velmi zbožný a úspěšně se účastnil soutěží v recitaci Koránu.

Známým se Ajáš stal až ve spojení s Hamásem. Byl vůdcem Brigád Izzadin al-Kassám a specializoval se na přípravu výbušnin. V této organizaci byl aktivní přibližně od roku 1992, výrobě bomb se ve větší míře začal věnovat v roce 1994. Jím připravené výbušniny byly Hamásem použity při několika sebevražedných bombových útocích a také při jednom útoku Islámského džihádu. Celkem stál za vraždou asi 70 Izraelců.

Ajáš se podílel mimo jiné také následujících útocích:

  • 16.4.1993 útok u křižovatky Mehola (Hamás) – první palestinský sebevražedný bombový útok s využitím auta. 1 mrtvý, 21 zraněných.
  • 6.4.1994 bombový útok na autobus ve městě Afula (Hamás) – 8 mrtvých, 55 zraněných.
  • 13.4.1994 sebevražedný bombový útok na autobusové zastávce ve městě Chadera (Hamás), 5 mrtvých, 30 zraněných.
  • 19.10.1994 útok na autobus č.5 v Tel Avivu (Hamás), 22 mrtvých, 50 zraněných.
  • 22.1.1995 bombový útok na křižovatce u Bejt Lid (islámský džihád), 21 mrtvých, 69 zraněných.47
  • 9.4.1995 sebevražedný útok na autobus Egged č.36 jedoucí do Kfar Darom (Islámský džihád), 8 mrtvých, 50 zraněných.
  • 9.4.1995 sebevražedný útok na vojenský konvoj u Netzarim (Hamás), žádný mrtvý, 30 zraněných.
  • 24.7.1995 bombový útok na autobus č. 20 v Ramat Gan (Hamás), 6 mrtvých, 30 zraněných.
  • 21.9.1995 bombový útok na autobus v Ramat Eškol (Hamás), 4 mrtví, více než 100 zraněných.

 

Ajáš stál i za do té doby největším sebevražedným bombovým útokem Hamásu na autobus č. 5 v Tel Avivu. Na rozdíl od předešlých útoků při něm byla použita silná nálož TNT. Exploze zabila 22 lidí. Výbušniny Ajáš obvykle vyráběl především z materiálů, které byly volně dostupné, protože získání dostatečného množství tradičních výbušnin nebylo snadné. Nálože vyráběl smícháním volně přístupných látek, jejich nevýhodou byla poměrně velká nestabilita.

Ajáš byl svého času jedním z nejoslavovanějších palestinských teroristů na jedné straně a jedním z nejhledanějších na straně druhé. Do hledáčku izraelských bezpečnostních služeb se  dostal v roce 1995 poté, co Izrael zadržel Palestince, kteří se chystali k sebevražednému útoku v Ramat Ef’al. Při výslechu prozradili Ajášovo jméno.

Ajášovo tělo během smutečního průvodu

Ajášovo tělo během smutečního průvodu

Ajáš dobře věděl, že se Izrael snaží o jeho dopadení a podle toho se také choval. Skrýval se a měl k dispozici početnou ochranku. Spekulovalo se dokonce o tom, že si nechal udělat plastickou operaci. I nadále ale Ajáš pracoval na přípravě útoků a kromě toho také vybíral a učil své potencionální nástupce pro případ, že by ho Izraelci skutečně dopadli a on skončil ve vězení, nebo byl zabit.

Izraelskému Šabaku se nakonec podařilo Ajáše najít v Pásmu Gazy. Přes jednoho z Ajášových pomocníků propašoval k Ajášovi mobil s výbušninou. Poté co se agenti Šabaku ujistil, že Ajáš skutečně mobil používá, odpálili 5. ledna 1996 dálkově výbušninu v okamžiku, kdy Ajáš telefonoval. Ajáš byl na místě mrtvý. Na akci měl dohlížet Avi Dichter, pozdější šéf Šin Bet. V době útoku proti Ajášovi byl ve funkci vrchního velitele Šin Bet pro jižní sektor. Izrael nikdy svou účast na zabití Ajáše oficiálně nepotvrdil ani nepopřel. Kolovaly také dohady o tom, zda Izraelcům nepomohli Palestinci, kteří stáli v opozici proti Hamásu.

Vzhledem k obrovské popularitě, kterou Ajáš mezi Palestinci měl, přišlo na jeho pohřeb až 100 000. Někdejší Ajášova popularita je znát i dnes. Jeho jméno nesou některé ulice ve městech Palestinské samosprávy (např. Ramalláh a Džanín), pořádají se vzpomínkové akce, jeho jméno se připomíná například i v rámci některých dětských letních táborů, sportovních turnajů, atd..

Přepracovaný článek, původně zveřejněného na serveru israel.cz 6.1.2008

 

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Featured, Osobnosti, Palestinci, Studium · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.