Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Cestování a zajímavosti, Příroda » Biblická Zoo v Jeruzalémě

Biblická Zoo v Jeruzalémě

Turisté navštěvují Jeruzalém zejména kvůli věhlasným památkám z dávné historie. Zeď nářků, mešita Al-Aksá, Bazilika Svatého hrobu, Skalní dóm, Citadela… to jsou nejoblíbenější turistické cíle v Jeruzalémě vůbec. Pokud si však chcete na chvíli odpočinout od historie a opustit na chvíli křivolaké uličky Starého města, zkuste se vydat třeba do míst, kde rádi tráví volné chvíle místní. Jedním z nich je zoologická zahrada. Nese název Biblická a dá se tu strávit krásný odpočinkový půlden. Zejména pokud se na cesty vydáváte s dětmi.

Zakladatel Biblické Zoo profesor Aharon Šulov a jeho manželka Jochebed (foto: Shlomit Shulov-Barkan, licence:CC BY-SA 3.0)

Zakladatel Biblické Zoo profesor Aharon Šulov a jeho manželka Jochebed (foto: Shlomit Shulov-Barkan, licence:CC BY-SA 3.0)

Historie:

Biblická zoo byla založena v roce 1940 profesorem zoologie Aharonem Šulovem. Jednalo se o malou zoo v ulici Harav Kook v centru Jeruzaléma. Jedním z cílů zakladatele bylo shromáždit v ní zvířata, která jsou zmiňována v Bibli. Než se zoo dostala na místo, kde ji nalezneme v dnešních dnech, několikrát se stěhovala. V letech 1941-1947 ležela v ulici Šmuela Hanaviho, v letech  1947-1948 byla na Mt. Scopus, odkud pak byla v souvislosti s válkou za nezávislost přesunuta do Givat Komuna. Zde pak vítala své návštěvníky celých 41 let až do roku 1991, kdy bylo rozhodnuto o přestěhování zoo do lepších podmínek na pozemek o rozloze 25 hektarů v jihozápadní části Jeruzaléma. Zoo zde byla znovu otevřena v roce 1993 po názvem Tisch Family Zoological Gardens, ale název Biblická zoo se vžil natolik, že je i nadále používán i na oficiálních propagačních materiálech. Zoo se má v následujících letech dále rozrůstat.

 

Co zde uvidíte?

Biblická Zoo v Jeruzalémě (foto: Kateřina Šestáková)

Biblická Zoo v Jeruzalémě (foto: Kateřina Šestáková)

Zoo leží v údolí a obklopuje ji kopcovitá krajina čtvrtí  Ein Jael, Malha a Givat Masua. Centrum zoo  utváří umělé jezero, které je součástí vodního systému jezírek a vodopádů. Stromy a křoviny vysázené v zoo pocházejí tradičně z oblasti Izraele, mnohé z nich jsou zmiňovány v Bibli. V Biblické zoo je v současnosti o něco více než 2 200 zvířat 271 různých druhů. Zvířata, která jsou zmíněna v Bibli, mají na informační tabuli zveřejněn kromě základních informací také příslušný citát z Bible v hebrejštině, arabštině a angličtině. Jeruzalémská zoo se podobně jako ostatní zahrady zaměřuje na zachraňování živočišných druhů, které se ve volné přírodě již téměř nevyskytují. Velký důraz je pak kladem na zvířecí druhy z oblasti historického Izraele, které jsou zmiňovány v Bibli. Jedná se zejména o lva asijského (také označován jako lev perský), syrského hnědého medvěda, geparda, krokodýla nilského a daňka perského.

Syrský hnědý medvěd v jeruzalémské Biblické zoo (foto: Kateřina Šestáková)

Syrský hnědý medvěd v jeruzalémské Biblické zoo (foto: Kateřina Šestáková)

 

Jak se sem dostanete a kolik to stojí?

Do Jeruzalémské zoo se dostanete autobusy číslo 26, 33 a také vyhlídkovým autobusem č. 99. Pokud máte rádi procházky, je možné do zoo dorazit vcelku pohodlně i pěšky. Pěkným zážitkem je jízda vlakem.

Vstupenka stojí pro dospělé 47 NIS, pro děti 3-18let, seniory a vojáky 37 NIS, pro děti 0-3 je vstup zdarma. (informace aktuální k 8/2011)

Zoo je otevřena každý den s výjimkou svátku Jom Kippur, Jom HaŠoa a Jom HaZikaron.

 

 

Oficiální internetové stránky ZOO: http://www.jerusalemzoo.org.il/len/

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Cestování a zajímavosti, Příroda · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.