Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Izrael a Palestina ve výběru z tisku 23. – 30. 7. 2011: Ráj v Gaze, drahé bydlení i vztahy s Íránem

Izrael a Palestina ve výběru z tisku 23. – 30. 7. 2011: Ráj v Gaze, drahé bydlení i vztahy s Íránem

Vyběr zpravodajství

Vyběr zpravodajství

Během uplynulého týdne se v českém tisku objevilo několik zajímavých článků, na které bych ráda upozornila. V rámci každodenního publikování článků se nemohu věnovat všem zajímavým tématům a proto bych ráda pravidelně zveřejňovala odkazy na některé zajímavé články v rámci této rubriky.

Život v Gaze? Ráj pro bohaté a horor pro chudé (Deník.cz)

Autor článku představuje ne příliš často prezentovaný pohled na život v Pásmu Gazy, který se nese ve znamení kontrastu mezi chudými a bohatými obyvateli, mezi vlivnými Palestinci a obyčejnými lidmi. Pozadí situace a důvody nastalé situace nejsou příliš akcentovány, což je možná škoda. Článek je nicméně zajímavým čtením pro širokou veřejnost, která zná Pásmo Gazy je ze zpráv o bojích mezi Izraele a v Gaze vládnoucí organizací Hamás. (…číst článek)

 

Kvůli drahému bydlení má už i židovský stát své ‘arabské jaro’ (Český rozhlas)
Článek zpracovává téma, které během posledního týdně hýbalo izraelským děním. Nejednalo se o teroristické útoky, vojenské operace ani pokrok v mírových rozhovorech se sousedy, nýbrž o mohutné protesty vesměs mladých Izraelců proti obtížně dostupnému a drahému bydlení. (…číst článek)

 

Izrael zakáže svým občanům obchodní kontakty s Íránem (Český rozhlas)
Pro někoho možná trochu překvapivý článek. Ač je všeobecně známo, že vztahy mezi Izraele a Íránem nejsou právě nejlepší, židovský stát se až nyní odhodlal zpečetit tento svůj postoj ve formě zákona. Návrh zákona, který je právě schvalován označuje Írán za nepřátelský stát a zakazuje občanům Izraele jakékoliv obchodní styky.(…číst článek)

 

 

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.