Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ekonomika, Zpravodajství » Charedim mají zájem o integraci do většinové společnosti a chtějí pracovat

Charedim mají zájem o integraci do většinové společnosti a chtějí pracovat

Charedim (foto: Yossi Gurvitz, licence: CC BY-NC-ND 2.0)

Charedim (foto: Yossi Gurvitz, licence: CC BY-NC-ND 2.0)

V uplynulém týdnu proběhl v Jeruzalémě veletrh pracovních příležitostí. Patronát nad ním převzalo ministerstvo průmyslu, obchodu a práce. Organizátoři byli velmi překvapeni obrovským zájmem veřejnosti, včetně charedim, na které byl veletrh směřován.

Právě charedim často čelí vyloučení z většinové společnosti, které je často spojováno s nízkou zaměstnaností této skupiny. Většinová sekulární společnost pohlíží na charedim jako na skupinu, která nechce pracovat a zatěžuje izraelský sociální systém. Veletrhu se účastnilo asi 4 000 zájemců z řad charedim (mužů i žen), kteří o práci zájem mají. Sami hovoří o problémech, se kterými se při hledání zaměstnání potýkají.

Je obtížné skloubit životní styl ultraortodoxních věřících a nastoupit do běžného zaměstnání. V rámci veletrhu se ale zájemci měli možnost dozvědět, jakým způsobem je možné dojít k vzájemnému kompromisu. Prezentovalo se na něm i několik desítek zaměstnavatelů, kteří chtějí umožnit zaměstnání pro zástupce charedim komunity. Jedná se i o velké firmy jakými jsou Teva, Bank Hapoalim, Cellcom a Orange.  Na veletrhu byl prezentován také program Šachar Kachol, který má umožnit integraci charedim do izraelského letectva.

Dle organizátorů veletrhu byly v jeho rámci nabídnuty stovky pracovních míst.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ekonomika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.