Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Přestřelka na izraelsko-libanonské hranici

Přestřelka na izraelsko-libanonské hranici

Vlajka Státu Izrael

Vlajka Státu Izrael

V pondělí ráno došlo na izraelsko-libanonské hranici k přestřelce mezi vojáky armád obou států. K přestřelce došlo v okamžiku, kdy izraelští vojáci z brigády Tzanchanim prováděli běžnou obhlídku podél hranice. Vojáci libanonské armády zahájili střelbu, kterou izraelští vojáci opětovali. Střelba trvala několik minut a nebyl při ní zraněn žádný izraelský voják. Dle prvotních informací došlo ke zranění libanonského vojáka, což jiné libanonské zdroje později popřely.

Dle libanonských zdrojů začali vojáci libanonské armády střílet na Izraelce proto, že podle nich překročili hranici, což libanonská strana považovala za provokaci. Izraelská armáda však popírá, že by jakkoliv prostor hranice s Libanonem narušila.

Libanonská vlajka

Libanonská vlajka

Na místo dorazili také vojáci z mezinárodních jednotek UNIFIL, kteří budou incident vyšetřovat. UNIFIL ani izraelská strana se nedomnívají, že by mělo dojít k další eskalaci násilí. Izrael nicméně okamžitě po incidentu protestoval u UNIFIL s tím, že na izraelské vojáky byla bezdůvodně zahájena střelba.

Představitelé obou strátů, izraelský premiér Netanjahu i libanonský prezident Sulejman, vyjádřili podporu vojákům a zpětně tento postup shválili. Jednali prý tak, jak se od vojáků očekává.

K přestřelce kvůli údajnému izraelskému překročení hranice došlo i v minulosti, když izraelští vojáci prováděli údržbu v okolí hraničního plotu a ořezávali stromy, které do něj zasahovaly. Libanonská strana si to vyložila jako provokaci a na základě přesvědčení, že Izraelci překročili hranici, zahájila střelbu. Izrael argumentoval tím, že se vojáci pohybovali výlučně na izraelském území, což posléze potvrdili i zástupci jednotek UNIFIL a na místě pořízené záběry.

 

Zdroje: Jerusalem post, Ynet, UNIFIL

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.