Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Izraelský nejvyšší soud rozhodl o vyklizení židovské osady Migron

Izraelský nejvyšší soud rozhodl o vyklizení židovské osady Migron

Shromáždění v Migron (foto: Shuki, licence: CC BY-SA 3.0)

Shromáždění v Migron (foto: Shuki, licence: CC BY-SA 3.0)

Izraelský nejvyšší soud v úterý rozhodl o tom, že bude zcela vyklizena židovská osada Migron, která byla vybudována v regionu Matech Binjamin. Obyvatelé osady, kterých je nyní asi 280, se musejí vystěhovat do nově vystavěné čtvrti v osadě Adam. Pokud tak neučiní, bude je stát muset dle rozhodnutí soudu vystěhovat násilím. Osada Migron musí být opuštěna do konce března 2012.

Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí kritizuje zejména stát, který nevyhověl předchozím rozhodnutím a osadu stále ještě nevystěhoval. Dle argumentace soudců je tak stát nyní odpovědný za to, že se osada rozrostla, žije v ní více lidí a jejich vystěhování bude proto mnohem komplikovanější. Samotní soudci nejvyššího soudu hodnotí tuto kauzu jako jednu z neobtížnějších, kterou museli v souvislosti s osadami řešit.

Věc se táhne od roku 2006. Dle státu i soudu je osada nelegální, protože stojí na soukromé palestinské půdě a k její výstavbě nebylo vydáno potřebné povolení. Již v roce 2008 měla být osada vyklizena, zástupcům osadníků se však podařilo se státem dohodnout na to, že se Migron nebude bourat, dokud v osadě Adam nebude stát dostatek domů, do kterých by se osadníci z Migron mohli přestěhovat. Tím se věc protahovala a v Migron mezi tím vyrostly další domy.

Osadníci s rozhodnutím soudu nesouhlasí.

 

Zdroje: Haaretz, Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.