Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Duchovní vůdce a jeden ze zakladatelů Hamásu opustil po šesti letech izraelské vězení

Duchovní vůdce a jeden ze zakladatelů Hamásu opustil po šesti letech izraelské vězení

Syn Hamásu

Syn Hamásu

Jeden z vysoce postavených duchovních vůdců Hamásu, který se podílel na založení hnutí, opustil po šesti letech brány izraelské věznice Ofer. Šejch Hassan Jusef ihned po propuštění vyzval Hamás a Fatah ke sjednocení v boji proti Izraeli. Palestinská samospráva přijala Jusefovo propuštění s nepříliš velkým zájmem a věří, že jeho vliv na Palestince na Západním břehu nebude velký.

Šejch Hassan Jusef je paradoxně nejznámější zřejmě díky svému synovi Mosabovi Hassanovi Jusefovi, který byl vysoce postaveným členem Hamásu a zároveň izraelským informátorem, který údajně pomohl odhalit několik teroristických buněk Hamásu a pomohl zabránit celé řadě teroristických útoků. Později konvertoval ke křesťanství a odjel do Spojených států, kde vydal knihu „Syn Hamásu“ a vystoupil v několika televizních pořadech.

Společně s Jusufem bylo propuštěno dalších 200 vězňů, kteří si již svůj trest odseděli a 570 vězňů, kteří byli ve vězení za jiná překročení zákona, než je terorismus.

 

Zdroje: Ynet, Maan News Agency

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.