Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Izrael se připravuje na večerní masovou demonstraci, uzavírají se silnice, do služby nastoupilo více policistů

Izrael se připravuje na večerní masovou demonstraci, uzavírají se silnice, do služby nastoupilo více policistů

Demonstrace v centru Tel Avivu 30. července 2011 (foto: Galit Lub, licence: CC BY-NC-SA 2.0)

Demonstrace v centru Tel Avivu 30. července 2011 (foto: Galit Lub, licence: CC BY-NC-SA 2.0)

Izrael a zejména Tel Aviv se připravuje na masové demonstrace, o kteréch organizátoři hovoří jako o zatím největší. Očekávají účast až 150 000 lidí – učitelů, studentů, sociálních pracovníků, policistů, pracovníků vězeňské služby a zejména člen odborů. Jejich předseda Ofer Eini protesty, které v Izraeli probíhají již třetí týden, podpořil a vyzval odboráře k účasti na nich. Organizátoři zajišťují svoz účastníků protestů z celého Izraele.

Ústředním motivem protestů je bytová otázka, která tíží zejména mladé Izraelce, ale nejen je. Postupně se na ni však nabalují i další sociální otázky. Podle jedné z organizátorek protesty neskončí, dokud premiér Netanjahu nesplní jejich požadavky. Ten se k tomu zatím ale zřejmě nechystá.

Na protesty se připravuje zejména Tel Aviv, kde se má konat největší demonstrace. Již 12 hodin před začátkem plánované demonstrace, dnes v 10 hodin dopoledne, byl uzavřen hlavní silniční tah v Tel Avivu Rehov Kaplan. Další ulice budou uzavřeny zřejmě v 7 hodin večer, včetně úseků Ibn Gvirol, Dizengoff, Ben Zion a Rothschild. Rehov Kaplan by se pro dopravu měla otevřít v neděli ve 4 hodiny ráno, ostatní uzavřené ulice a silnice krátce po půlnoci. Do ulic byl nasazen větší počet policistů.

Protesty se nebudou konat jen v Tel Avivu, ale i v dalších městech včetně Jeruzaléma, Aškelonu, Eilatu, Hod Hašaron a Tzemach. V Jeruzalémě se demonstrující studenti chystají před rezidenci premiéra Netanjahua.

 

Zdroje: Jerusalem Post, Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.