Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ekonomika, Politika, Zpravodajství » Netanjahu vytvořil zvláštní ekonomický tým, varuje však, že všechny obyvatele vláda uspokojit nedokáže

Netanjahu vytvořil zvláštní ekonomický tým, varuje však, že všechny obyvatele vláda uspokojit nedokáže

Benjamin Netanjahu (foto: Masa Israel Journey, licence: CC BY-ND 2.0)

Benjamin Netanjahu (foto: Masa Israel Journey, licence: CC BY-ND 2.0)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se po protestech veřejnosti rozhodl vytvořit speciální ekonomický tým, který by měl prověřit možnosti, jak alespoň částečně vyhovět veřejnosti. Téměř jedním dechem však premiér dodává, že vláda není schopna uspokojit všechny Izraelce.

Ekonomický tým který by se měl vypořádat s krizí, bude vést profesor Manuel Trachtenberg a jeho členy budou jak zástupci vlády (Gideon Sa’ar, Juval Steinitz, Ariel Atias, Šalom Šimhon, Gilad Erdan, Stas Misenzhnikov, Limor Livnat a Michael Eitan), ale také zástupci soukromého sektoru a přední ekonomové z akademické sféry. Podle listu Haaretz Netanjahu osobně telefonoval zástupcům soukromého sektoru a akademické sféry, aby je přiměl k účasti v nově vytvářeném týmu.

Ekonomický tým by se měl soustředit na několik klíčových okruhů – snížení ceny bydlení, omezení monopolů a snížení nepřímých daní.

Nově vytvořený tým je nicméně přijímán relativně chladně. Členové strany Likud si nejsou jisti, zda je možné tímto způsobem najít řešení současné situace a obávají se, že pokud tým selže, projeví se to na volebních výsledcích strany Likud. Obavy z možné změny rozpočtu již vyjádřili i představitelé armády. Knesset jim nepřiklepl požadované navýšení o 620 miliónů a existují navíc obavy, že by v případě změny rozpočtu mohla o peníze přijít právě armáda.

Příliš optimisticky nevidí situaci ani organizátoři protestů, podle kterých vláda vůbec nechápe rozměr situace.

 

Zdroje: Haaretz, Jerusalem Post, Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ekonomika, Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.