Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Izrael zpřísňuje pravidla pro držení zbraní, počet zbraní mezi civilisty výrazně klesl

Izrael zpřísňuje pravidla pro držení zbraní, počet zbraní mezi civilisty výrazně klesl

Pistole Desert Eagle (foto: Rama)

Pistole Desert Eagle (foto: Rama)

Mnoho lidí se domnívá, že všichni Izraelci mají v osobním držení zbraň, nejlépe pak útočnou pušku. Tento názor vychází s faktu, že je v Izraeli povinná vojenská služba pro muže i ženy a většina mužů pak podléhá zařazení do záloh a armáda je povolává zpět do aktivní služby na omezenou dobu až do přibližně jejich 43 let (tato hranice se u jednotlivců liší, někteří dobrovolně slouží i po jejím dosažení). Nejen že si tito muži zbraň mimo vojenskou službu nenechávají, fakta ale navíc ukazují, že i počet povolení k držení zbraně mezi civilisty klesá.

Ministerstvo pro veřejnou bezpečnost se rozhodlo dále zpřísnit pravidla pro držení zbraní. Chce tak eliminovat počet zbraní mezi civilisty. V Izraeli je vydáno 173 818 povolení pro držení zbraní pro jednotlivce. Většinou se jedná o ruční zbraně, několik tisíc povolení bylo vydáno na lovecké pušky, vzduchovky a malorážky. Dalších 130 000 povolení bylo vydáno pro organizace, jejichž zaměstnanci potřebují k výkonu své práce zbraň.

Za posledních 10 let došlo k výraznému poklesu v počtu zbraní držených jednotlivci. Od roku 1995 byl zaznamenán dokonce pokles o 47%. Důvodem bylo zpřísnění podmínek pro vydávání povolení k držení střelné zbraně a podmínek pro obnovení této licence. Mnoha lidem se tak již nevyplatí o získání povolení žádat.

Pro porovnání – v České republice je v současnosti vydáno asi 311 000 zbrojních průkazů pro jednotlivce. Část z nich je však vydána i policistům nebo vojákům, kteří mají mimo službu i svou vlastní zbraň.

Zdroj: Haaretz

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.